ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ: Mog kuma Čarlsa dočekaću s rakijom!

Kraljevski: Britanski princ sa suprugom prvi put u Srbiji posle 38 godina

ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ: Mog kuma Čarlsa dočekaću s rakijom!

Politika -
Prestolonaslednik je za goste iz Britanije pripremio čajanku, a večeru će im u Domu garde na Topčideru prirediti premijer Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević otkriva za Kurir da je za princa Čarlsa i njegovu suprugu Kamilu, koji danas stižu u Beograd, spremio pravi ugođaj, pošto će tačno u pet u Kraljevskom dvoru na Dedinju biti posluženi čaj i sendviči, kako i nalaže engleska tradicija.Ipak, Karađorđević otkriva da princa od Velsa i vojvotkinju od Kornvola neće zaobići ni srpska „ljuta“.

- Spremili smo engleski čaj i sendviče, ali i srpski med, pošto princ Čarls mnogo voli med. Probaćemo, naravno, i srpsku šljivovicu. Mi smo dobri domaćini. I mali, simbolični pokloni pripremljeni su za njihova visočanstva i oni će zapravo predstaviti našu lepu zemlju.

Prijateljska poseta... Princ Čarls i vojvotkinja Kamila
Prijateljska poseta... Princ Čarls i vojvotkinja Kamila

Čaj tačno u pet- Spremili smo engleski čaj i sendviče, ali i srpski med, pošto princ Čarls mnogo voli med. Probaćemo, naravno, i srpsku šljivovicu. Mi smo dobri domaćini. I mali, simbolični pokloni pripremljeni su za njihova visočanstva i oni će zapravo predstaviti našu lepu zemlju. Divno je što princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola dolaze u Srbiju i u Kraljevski dvor. Moja supruga, moja porodica i ja oduševljeni smo što ih je naša vlada pozvala, jer je za Srbiju veoma važno da budući kralj Ujedinjenog Kraljevstva posećuje Srbiju i ova poseta će biti značajna za imidž Srbije. Njihova kraljevska visočanstva neće videti samo Kraljevski dvor, već će obići i Beli dvor, gde su odsedali prinčevi deda i baba kada su prisustvovali krštenju moga oca, kralja Petra II, kome su bili kumovi - izjavio je Karađorđević za naš list i podsetio na to da su prinčeva majka kraljica Elizabeta i njen otac kralj Džordž bili kumovi na njegovom krštenju.On je rekao i da mu je žao što goste neće moći da vodi na Kopaonik, ali i što oni neće prespavati u Kraljevskom dvoru, što mu je bila velika želja.

Raduju se dočeku... Petar, Filip, Katarina, Aleksandar i Aleksandar III Karađorđević
Raduju se dočeku... Petar, Filip, Katarina, Aleksandar i Aleksandar III Karađorđević

U dvoru hladno, ali čisto- Ovoga puta neće spavati u Kraljevskom dvoru, ali idući put hoće svakako... Hladno je. Nema grejanja, nema vode, imamo problem i sa strujom. Tu je i novi krov, postavljen pre osam ili devet godina, koji curi. Teška je situacija i tražimo rešenje. Moramo da čuvamo dvorski kompleks zato što je vrlo važan za našu istoriju - naglasio je Karađorđević i uz osmeh dodao da je sve čisto i spremno za čajanku.Čaj će doći kao lep predah, s obzirom na to da plemićki par ima veoma gust raspored tokom dvodnevne posete Srbiji, koja počinje u 11.30, kada se očekuje da gosti slete. Tamo će ih dočekati premijer Aleksandar Vučić i oni će se zatim uputiti u Predsedništvo, gde će ih primiti predsednik Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica. Princ i vojvotkinja će zatim položiti vence kod Spomen-kripte branilaca Beograda na Novom groblju, a plemićki par će obići i Kalemegdan. Princ će učestvovati u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanske, islamske i jevrejske zajednice u Srbiji u Konaku kneginje Ljubice, nakon čega će imati sastanak s patrijarhom Irinejom u Patrijaršiji. Oni će obići i Hram Svetog Save.

Premijer ljut zbog OreškovićaVUČIĆ: ZAR TREBA ČARLSU DA POKAZUJEM HRVATSKE ZLOČINEKako saznajemo, zbog ponašanja hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića tokom posete princa Čarlsa Hrvatskoj reagovao je i premijer Vučić, koji je na sednici organizacionog odbora za ovu posetu negodovao zbog toga što je njegov hrvatski kolega britanskom prestolonasledniku prilikom obilaska sedišta vlade u Zagrebu pokazivao mesto gde su Banske dvore pogodile „Martićeve rakete“. Kako prenosi naš izvor, Vučić je poručio da je to isto kao kad bi on iskoristio posetu da princu Čarlsu pokaže izgnanike iz Hrvatske.- Da li ja treba da vodim princa Čarlsa po celoj Srbiji, jer nema sela u kojem nećete pronaći srpskog mučenika i izgnanika iz Hrvatske - reagovao je premijer.

Stroga pravilaBEZ GRLJENJA I LJUBLJENJADragomir Acović, član Krunskog veća kraljevske porodice Karađorđević, objašnjava za Kurir da protokol i norme svakako postoje u ovakvim prilikama, ali naglašava da one nisu tako zakucane. Tako princ Čarls nije pripisao hrvatskom premijeru veliki faul kada ga je ovaj naterao da se posle zdravice kucnu čašama, umesto da samo uzdignu čaše, kako to protokol nalaže.- To je detalj koji, u zavisnosti od situacije, prolazi neopaženo. Naši domaćini treba da izbegavaju izraze familijarnosti koji se smatraju nepriličnim. Tako, na primer, grljenje i ljubljenje treba zaboraviti, pogotovo ono naše, po tri puta. Ljubite i grlite samo bliske osobe, i to je inače pravilo - napominje Acković.

Spremni daroviA OD TOME - ŠEKSPIRPredsednik Nikolić pokloniće princu sabrana dela Vilijama Šekspira na biblijskom papiru i na ćirilici, sa dodatkom Šekspirovih dela koja do sada nisu bila objavljena na srpskom jeziku. Čarls će dobiti i foto-monografiju o hrišćanskom nasleđu Kosova i Metohije na engleskom i drvorez s motivima Hilandara Marije Jovanović. Vojvotkinja će dobiti ogledalo s motivima pirotskog ćilima.

ĐOLE ĐOGANI ZA NOVI STARS: GAGI JE PSIHIČKI BOLESNIK

Pije antidepresive, boluje od klaustrofobije

Novi Stars donosi intervju sa Đoletom Đoganijem koji otkriva da je njegov brat Gagi psihički bolesnik koji pije jake antidepersive.

Takođe ističe da Gagi teško živi jer nastupa jednom mesečno za 200 evra.

Čitajte Stars svake srede u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track