AMANDMANI USVOJENI: Ispunjeni uslovi za formiranje Specijalnog suda za zločine OVK
Foto: Profimedia

Glasanje bez opozicije

AMANDMANI USVOJENI: Ispunjeni uslovi za formiranje Specijalnog suda za zločine OVK

Politika -
Od ukupno 120 poslanika, u sali je bilo 88 poslanika i za usvajanje amandmana glasala su 82, pet poslanika je bilo protiv, dok je jedan bio uzdržan

PRIŠTINA - Poslanici Skupštine Kosova usvojili su ustavne amandmane koji će otvoriti put za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK i podržali u načeli nacrt zakona o Specijalnom sudu i Kancelariji specijalnog tužioca.

Na vanrednom zasedanju nisu učestvovali poslanici opozicije.

Usvajanjem ustavnih amandmana otvoren je put za formiranje Specijalnog suda za zločine OVK, a od ukupno 120 poslanika, u sali je bilo 88 poslanika i za usvajanje amandmana glasala su 82, pet poslanika je bilo protiv, dok je jedan bio uzdržan.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga pozdravila je usvajanje ustavnih amandmana i navela da smatra da osnivanje Specijalnog suda, zasnovanog na zakonu, pokazuje posvećenost Kosova principu pravde za sve, objavljeno je na sajtu kosovske predsednice.

Ona je istakla da će se Specijalni sud baviti optužbama iz izveštaja Saveta Evrope i "neće presuđivati o našim kolektivnim naporima za oslobođenje", navodi se u saopštenju.

Nacrt zakona o pravnoj i finansijskoj pomoći za potencijalne optužene Specijalnog suda nisu podržali poslanici Liste Srpske sa obrazloženjem da to ne bi bilo pravedno prema žrtvama optuženih.

Zakon su podržali poslanici DPK, DSK i 6 Plus.

Atifete Jahjaga, Foto: AP
Atifete Jahjaga, Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja