Ambasador Evropske unije Majkl Devenport u Šapcu
Foto: Promo

Ambasador Evropske unije Majkl Devenport u Šapcu

Politika -

ŠABAC - Ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić danas su svečano otvorili objekat za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Šapcu i korisnicima dodelili ključeve 36 stanova.

Devenport je naglasio da su izbegla i raseljena lica suviše dugo čekala ovaj trenutak i poželeo im srećan početak.

"Delegacija EU će nastaviti da pomaže, jer još uvek imamo posla. EU je najveći donator u Srbiji i izdvojene su velike sume, ali nije sve u novcu. Ovakvi projekti su simbol naše solidarnosti", naglasio je Devenport.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da u Šapcu niko neće biti gladan i bez krova i da će svi imati šansu da se pristojno leče. "Jako nam je stalo da svi Šapčani imaju priliku za normalan život. Danas će se ovim ljudima ostvariti nešto najvažnije, dobiće krov nad glavom. Zahvalan sam Delegaciji EU u Srbiji, Komesarijatu za izbeglice i Hausing centru što su omogućili da zajedno sa Gradom Šapcem za naše obezbedimo 36 novih stanova za one kojima je pomoć napotrebnija", naveo je Zelenović.

Objekat je izgrađen je u okviru projekta "Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata u Srbiji i zatvaranje kolektivnih centara" koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji iz predpristupnih fondova IPA 2012, uz finansijski doprinos organizacije Hausing Centar.

Ciljevi projekta su da pospeši društveno uključivanje socijalno ugroženih lica i porodica izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika po readmisiji smeštenih u kolektivnom centru Varna i najugroženijeg lokalnog stanovništva, i da pomogne zatvaranje kolektivnog centra Varna u Šapcu.

Grad Šabac je za izgradnju objekta obezbedio infrastrukturno opremljeno zemljište na kvalitetnoj lokaciji Kamenjak u centralnom delu Šapca, izradio urbanističku dokumentaciju i izdao sve potrebne dozvole. Komesarijat za izbeglice i migracije koordinira proces zatvaranja kolektivnog centra Varna.

Centar za socijalni rad Šabac će po useljenju korisničkih porodica preuzeti upravljanje objektom i pružati stalnu podršku u daljem procesu socijalne integracije.

Korisnici stanova u objektu su 29 porodica iz kolektivnog centra Varna i 7 socijalno ugroženih porodica iz lokalne populacije Grada Šapca koje će po useljenju ostvariti uslove za kvalitetan život. Stanovi u objektu će biti opremljeni osnovnom opremom i nameštajem. Vrednost radova na izgradnji i opremanju objekta je oko 720.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track