AMBASADORKA SAD U BiH: Vučić ima važnu ulogu u regionu
Foto: Facebook Printscreen

Diplomata Morin Kormak

AMBASADORKA SAD U BiH: Vučić ima važnu ulogu u regionu

Politika -

BEOGRAD - Pozdravljamo sve pristupe na Balkanu koji omogućavaju regionalnu saradnju, rekla je ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak, dodajući da je premijer Aleksandar Vučić imao važnu ulogu tokom nedavnog susreta balkanskih premijera u Mostaru.

Kako je dodala, SAD podržavaju sva nastojanja da se uspostave ekonomske i instrastrukturne veze.Prema njenim rečima, njen susret sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom zavisi od njega samog.

"Ako predsednik RS Milorad Dodik promeni politiku, okonča priču o referendumu o secesiji i ako vidim puno poštovanje Dejtonskog sporazuma i odluka Ustavnog suda BiH - biće mi zadovoljstvo videti se s njim", rekla je ambasadorka.Na pitanje kada će i pod kojim uslovima biti ukinute sankcije Dodiku, ona kaže da SAD ne nameću lako sankcije, a da ono što traže, kada ih uvedu, jeste promena politike i pristupa.

"U ovom slučaju to se donosi na Dejtonski sporazum. Promena politike i odnosa prema tome omogućili bi ukidanje sankcija. Ali, to je vrlo dug proces", kaže Kormak.Uz podsećanje da ju je Dodik proglasio nepoželjnom u RS i na pitanje da li se oseća tako, Kormak odgovara odrično."Svesna sam njegovih komentara, ali sastajem se sa građanima i zvaničnicima iz vlasti i ljudi mi izražavaju dobrodošlicu. Međutim, ne radi se ovde o meni. Ja predstavljam SAD i našu ambasadu i ono što imamo jeste decenijama duga saradnja sa RS..."

Ambasadorka, takođe, kaže da SAD imaju novu administraciju, ali i podršku obe stranke za BiH dužu od 20 godina."Apsolutno je potvrđena podrška BiH i nemamo nikave indicije o promeni te politike", navodi Kormak.

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track