ANTIĆ O PITANJU TREPČE: Formiraćemo ekspertski tim, Vučić će naći neko rešenje
Foto: Marina Lopičić

Uoči sednice Vlade Srbije

ANTIĆ O PITANJU TREPČE: Formiraćemo ekspertski tim, Vučić će naći neko rešenje

Politika -

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da će biti formiran ekspertski tim koji će se baviti pitanjem Trepče i dodao da očekuje da će nakon sednice vlade premijer izaći sa određenim predlozima oko tog kombinata, ali i za čitav pregovarački proces.

"Premijer da pokušati da nađe neko rešenje koje će na najbolji način štititi interes Srbije", rekao je Antić i naglasio da gradnjani Srbije ne treba da imaju dilemu i da vlada ulaže maksimalne napore da zaštiti interes Srbije.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Kako kaže Srbija, po pitanju svojine, ima univerzalno pravo i nema dileme da je većinski vlasnik Trepče, te u takvoj situaciji očekuje širu podršku međunarodnih institucija.

KONAČNA ODLUKA O TREPČI I TELEKOMU: Sednica Vlade Srbije danas u 11, sledi obraćanje Vučića

"Uzimajući u obzir da svojina predstavlja neotuđivo pravo koje mora da se štiti u čitavom svetu, sa ekspertskim timom, koji će biti formiran, pronaćemo najbolje puteve kako taj proces da vodimo", rekao je ministar.

Podseća da je Fond za razvoj vlasnik 56 odsto Trepče i da ima legitimitet da otvara sva pitanja nad svojim vlasništvom te i arbitražni postupak.

SRBI TELIMA BRANE TREPČU: Ne damo svoje albanskim uzurpatorima

"Država će dati maksimalnu pravnu podršku, da se uključe i predstavnici univerziteta, Ekonomskog, Pravnog fakulteta, Rudarsko-geološkog fakulteta. Već ima nagoveštaju i da bi strani pravni eksperti hteli da se uključe u ovaj proces", naglašava Antić.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Reč je, nastavlja on, o pravnom nasilju i pokušaju otimačine imovine, a kada je imovina u pitanju ona mora dase brani.

Od početka dijaloga, podseća, Beograd je pokušao da nametne pitanje imovine i dodaje da je će se nastaviti sa pokušajima da se o pitanju imovine vode razgovori u Briselu.

UOČI SEDNICE VLADE: Vučić danas obavio niz konsultacija pred konačnu odluku o Trepči i Telekomu

Na poruku iz Brisela da je moguće o tome pregovarati ukoliko se obe strane saglase on kaže da ne veruje da je dijalog moguć ako se izbegavaju određene teme.

"Ovako važna ključna pitanja moraju da se stave na sto", zaključio je Antić.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track