APETITI ERDOGANA KA BALKANU Dizdarević: Dosadašnja politika bila je prilično opasna!
Foto: Anadolija

Posle puča

APETITI ERDOGANA KA BALKANU Dizdarević: Dosadašnja politika bila je prilično opasna!

Politika -

SARAJEVO - Pokušaj državnog udara u Turskoj u zemljama Zapadnog Balkana je ozbiljno shvaćen, s obzirom na politički i ekonomski uticaj koji u ovom regionu ima Turska koja se nalazi na raskršću svih globalnih kriza koje trenutno potresaju svet, prenosi danas Radio Slobodna Evropa (RSE), uz ocenu da bi se Erdoganovi apetiti mogli odraziti i na Zapadni Balkan.

Nekadašnji novinar i diplomata iz Bosne i Hercegovine Zlatko Dizdarević za RSE je izjavio da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan iz sadašnje situacije, bar kratkoročno, izaći jači nego što je bio i, samim tim, i mnogo ambiciozniji.

Dizdarević je ocenio da je i dosadašnja Erdoganova ambicija u pogledu Balkana bila "prilično opasna", imajući u vidu pre svega Bosnu i Hercegovinu, ali i Albaniju i Kosovo."On i njegova spoljna politika su, uostalom, izdefinisali tu osu Albanija – Kosovo – BiH – Sandžak kao svoju interesnu sferu, dugoročno. Bez obzira ko je ovo izveo i kako je ovo izveo, mislim da će od te njegove dodatne sile, Balkan zaboleti glava", ističe Dizdarević.

U pogledu Srbije, osnovni problem u odnosima je Kosovo, rekla je za RSE predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.Turska je do sada na Kosovu gradila autoputeve, obnavljala džamije, ulagala u obrazovanje, ali i pružala veliku i jasnu političku podršku kosovskim vlastima, ukazala je.Zbog interesa na Balkanu Turska je optuživana za neoosmanizam. Ali, to je prejaka kvalifikacija, ocenjuje Joksimović i podseća da je Turska pokušala da posreduje u pomirenju podeljene islamske zajednice u Srbiji, jer je njen interes da ona govori jednim jezikom.

Ni nivo ekonomske pomoći Sandžaku, delu Srbije gde živi najveći broj muslimana, nije značajan, smatra Joksimović. Turska je zemlja sa najvećim direktnim stranim investicijama na Kosovu.

Lider najveće turske partije na Kosovu Mahir Jagdžilar navodi da zbog "posebne veze" između Kosova i Turske, prisutnost Turske na Kosovu treba da se shvati normalno."Kao i svaka država na svetu po principu globalizacije, oni žele da se prošire i da šire svoju ekonomsku moć, otvarajući nove trgovinske veze. U tom smislu, Kosovo kao jedno značajno mesto na Balkanu, bilo je povod interesovanja Turske sa svim privrednim mogućnostima", navodi Jagdžilar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track