BAHATI TADIĆ ŽIVI KAO ŠEIK: Bivšeg predsednika vozika pet državnih automobila!
Foto: Marina Lopičić

Lider SDS izdašno koristi svoje privilegije

BAHATI TADIĆ ŽIVI KAO ŠEIK: Bivšeg predsednika vozika pet državnih automobila!

Politika -

Nekadašnji šef države na raspolaganju ima dva vozila, a još tri koriste njegova supruga i dve ćerke, koje razvoze gde god im zatreba

Lider SDS Boris Tadić obilato koristi status bivšeg predsednika Srbije, pa je za njega i njegovu porodicu angažovano čak pet službenih automobila, saznaje Kurir od dobro obaveštenih izvora!Prema našim saznanjima, Tadić koristi jedno službeno vozilo, dok je drugo u pratnji, a za njegovu suprugu i dve ćerke angažovana su još tri automobila.- Tadić je baš lepo iskoristio položaj bivšeg predsednika i umesto jednog automobila opslužuje ga čak pet vozača sa pet službenih vozila. Ovaj vozni park su donedavno imali na raspolaganju on i njegova porodica. Za njega se brine jedan vozač, ali s njima je uvek i jedno vozilo u pratnji. Tadićeva supruga koristi takođe usluge vozača, kao i svaka ćerka, koje se razvoze u školu i na druge obaveze koje imaju tokom nedelje - priča naš sagovornik.

Ovajdila se... Tatjana Tadić
Ovajdila se... Tatjana Tadić

Lider SDS u izjavi za Kurir nije demantovao da koristi pet službenih automobila, ali je napomenuo da nikada za sebe i svoju porodicu nije tražio obezbeđenje, već da im je ono dodeljeno na osnovu bezbednosne procene.- Ovde se, kao što veoma dobro znate, ali namerno želite da napravite aferu o mojoj bahatosti, ne radi o pravu na službeni automobil i vozača, već o proceni nadležnih bezbednosnih službi o ugroženosti nosilaca javnih funkcija i svih koji su sa njima povezani. Kao predsednik republike i bivši predsednik republike nikada nisam tražio obezbeđenje za sebe i svoje bližnje, već je to bila odluka nadležnih institucija u skladu sa zakonom - objašnjava Tadić za naš list.On dalje naglašava da ne može svojom odlukom da ukine sistem obezbeđenja, već da to mogu samo nadležne službe koje jedino imaju i zakonsko pravo i zakonsku odgovornost za takvu odluku.- Inače, jedine osobe za koje sam tražio obezbeđenje, što je, kao i uvek, podrazumevalo i vozila i vozače, jesu tadašnji lideri opozicije, kao što su Vučić i Nikolić, jer su imali dojave o pretnjama ubistvom kada su napustili SRS, a za sebe i moje bližnje to nikada nisam tražio - poručio je Tadić.On je bezbednosne procene u svom slučaju obrazložio mogućim reakcijama šefova mafije koji su hapšeni u vreme njegovog mandata.

Skromni... Milan Milutinović i Zoran Lilić
Skromni... Milan Milutinović i Zoran Lilić

POHVALNO Ovi bivši predsednici odrekli su se privilegija LILIĆ: KANCELARIJA NIJE ZA ISPIJANJE KAFA!Bivši šefovi države uglavnom tvrde da su se odrekli privilegija koje im zakon nudi, pa tako Zoran Lilić, koji je bio predsednik SRJ od 1993. do 1997, kaže za Kurir da je prihvatio samo platu.- Ne koristim ni automobil, niti obezbeđenje, kancelariju i ostale privilegije. Istina je da sam zbog svojih veza sa Rusijom, Azijom i Afrikom nudio pomoć i Đinđiću i Koštunici i Tadiću, ali je oni nisu prihvatili. Smatram da ta kancelarija ima smisla samo ukoliko može da doprinese zemlji, a ne da služi da bi se u njoj ispijale kafe. Jedina privilegija koju koristim je nadoknada u vidu razlike između plate koju primam i 80 odsto predsedničke plate - objašnjava Lilić, koji kaže da se danas bavi konsultantskim poslom.Milan Milutinović kratko je rekao da njegova kancelarija koja mu je dodeljena u Palati Srbija više ne radi.- Ne koristim ni obezbeđenje, niti vozača i službeno vozilo. Jedino što primam je razliku između penzije i one predsedničke naknade koja iznosi 80 odsto predsedničke plate - rekao je Milutinović, koji je bio predsednik Srbije od 1997. do 2002.

REAKCIJEVladimir Đukanović (SNS)IZNENAĐEN SAMIznenađen sam. Baš me interesuje u čemu je toliki rizik i zašto bi on bio toliko bezbednosno ugrožen.Balša Božović (DS)ZASLUŽUJE PRIVILEGIJEBezbednost bivšeg predsednika ne sme da se dovodi u pitanje. U vreme njegovog mandata Srbija je bila pristojna zemlja i on to zaslužuje.Vojislav Šešelj (SRS)NEK SE VOZE TRAMVAJEMJa bih svim tim bivšim predsednicima ukinuo i vozača, i automobile, i sve ostale privilegije. Ako treba policajac da ih čuva, neka ga prati u tramvaju ili autobusu. Novica Tončev (SPS)NIJE OVO ŠVAJCARSKANije Srbija Švajcarska da može to sve da finansira. Ali i pitanje je ko i zašto to odobrava i plaća.

PRIVILEGIJE BIVŠIH PREDSEDNIKA:- počasni naziv „bivši predsednik republike“- pravo na 80 odsto predsedničke plate dok se ne zaposli- pravo da se vrati na posao koji je radio pre nego što je izabran na funkciju u roku od tri meseca- pravo na kancelariju, savetnika i sekretara onoliko koliko mu je trajao mandat- službeni automobil sa vozačem onoliko koliko mu je trajao mandat- obezbeđenje godinu dana po isteku mandata ili duže ako je potrebno- diplomatski pasoš- pristup arhivama iz vremena dok je bio na toj funkciji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track