BAHATOST BEZ GRANICA: Nikolićeva svita spiskaće 120.000 dolara za pet dana u Njujorku
Foto: Dragan Kadic

Srbijo, evo za šta ti sve daješ pare

BAHATOST BEZ GRANICA: Nikolićeva svita spiskaće 120.000 dolara za pet dana u Njujorku

Politika -
Predsednik Tomislav Nikolić, njegova supruga Dragica i savetnik Ivan Mrkić samo na prevoz biznis-klasom potrošili 45.000 $; Delegacija Ministarstva spoljnih poslova za zasedanje u UN potrošila 60.000 dolara. Sa njima na put pošlo osam telohranitelja

BEOGRAD - Tomislav Nikolić poveo je put Njujorka, na 69. zasedanje GS UN, čak četiri telohranitelja, Ivica Dačić, šef diplomatije, dvojicu, Ivan Mrkić, savetnik predsednika, i Dragica Nikolić, prva dama, po jednog (?!), a kako Kurir saznaje, svi oni su leteli biznis-klasom, u kojoj prevoz po jednom čoveku košta oko 5.000 dolara!Prostom računicom, građani Srbije su iskeširali za prevoz do Njujorka i nazad za njih dvanaestoro - tri političara i supruga predsednika, pride osam telohranitelja - oko 60.000 dolara!Kad se dodaju i troškove smeštaja, kao i dnevnice za period od 22. do 26 septembra, što je oko 5.000 dolara po osobi, te troškovi ostalih članova delegacije - Nikolićeva broji njih 14 (sa telohraniteljima) a Dačićeva ukupno osam (s telohraniteljima), dolazi se do sume od oko 180.000 dolara!Toma poveo 13 ljudi- Iz Predsedništva su krenuli Nikolić, sa četiri telohranitelja, Mrkić sa jednim telohraniteljom, Dragica Nikolić je povela telohranitelja i svi su leteli biznis-klasom, u kojoj cena prevoza iznosi oko 5.000 dolara. To znači da su samo na prevoz spiskali 45.000 dolara. Troškovi smeštaja, usluga i dnevnica su još toliko - po 5. 000 dolara, ukupno 45.000 dolara, što dovodi do računice da nas vrh naše delegacije sa Andrićevog venca, plus obezbeđenje, košta oko 90.000 dolara za pet dana! - kaže izvor našeg lista i dodaje:- U Nikolićevoj delegaciji su i Stanislava Pak, savetnica za medije, te dvojica iz protokola i dva Mrkićeva saradnika. Oni su išli ekonomskom klasom, gde karta košta oko 1.000 dolara, što znači da su na prevoz dali oko 5.000 dolara. Troškovi smeštaja i dnevnica za njih petoro su oko 25.000 dolara. Dakle, cela svita iz Predsedništva (osam) i telohranitelji (šest) - ukupno njih 14 - koštaju građane Srbije oko 120.000 dolara!

A potpuna je misterija, navodi dalje naš izvor, da li je i koliko savetnika/pomagača put Njujorka povela prva dama Srbije:- Ukoliko je i povela nekog iz svoje fondacije, to nije učinila na račun poreskih obveznika, već to plaća njena fondacija, odnosno sponzori.Osmoro iz MSPSa druge strane, iz Ministarstva inostranih poslova krenulo je njih osmoro, uključujući Ivicu Dačića i dvojicu njegovih telohranitelja. Dačić i telohranitelji su išli biznis-klasom - na avio-prevoz je otišlo oko 15.000 dolara za njih trojicu, na ime smeštaja, dnevnica i drugih usluga isto toliko - 15.000 dolara, što znači da su nas šef diplomatije i njegovi bodigardovi za pet dana koštali 30.000 dolara.- Ostali iz delegacije, njih petoro, išli su kao i Nikolićevi, ekonomskom klasom, pa je tu na prevoz otišlo oko 5.000 dolara za sve. Na ime troškova dnevnica i smeštaja za njih petoro bilo je potrebno još 25.000 dolara, dakle, ukupno 30.000 dolara. Kad se tome dodaju i troškovi Dačića i njegovih telohranitelja, delegacija iz MSP košta građane Srbije oko 60.000 dolara - navodi izvor našeg lista.Dakle, pet dana u Njujork Nikolićeve i Dačićeve delegacije košta građane Srbije čak oko 180.000 dolara!

AnđelkovićNE SME DA PREĐE U BAHATOSTOdluku da put Njujorka krene čak osam telohranitelja, iako su naši političari tamo pod zaštitom FBI, politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje kao neracionalnu.- To pitanje se određuje u skladu sa zakonskim procedurama, ali problem je što ne postoji jedna služba koja bi se bavila time, već se sve svode na ličnu odluku. To nije sistemski rešeno, a naši političari nemaju dovoljno senzibiliteta da se racionalno postave, da to ne prelazi u bahatost - poručio je Anđelković.Iznerviran bahatošćuPREMIJER VUČIĆ ODLUČUJE O PUTOVANJIMA MINISTARAKako saznaje Kurir, premijer Aleksandar Vučić je pre dva dana na sednici Vlade rekao da je rezigniran ponašanjem Vladinih činovnika. Zbog bahatog ponašanja pojedinih službenika Vlade, ali i ministara, Vučić je čak zatražio da ubuduće bude u komisiji koja će odlučivati o putovanjima članova Vlade.Visinske pripremeMANIKIR U AVIONU ZA DRAGICUPutnici biznis-klasom imaju niz pogodnosti, a pored sedišta sa masažerima, damama je na raspolaganju i usluga manikira pa je prva dama mogla i da se ulepšava tokom dugog putovanja.TajacĆUTE NA ANDRIĆEVOM VENCUPitanja su prosleđena pres službi predsednika Srbije, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track