BAJATOVIĆ OTKRIO KARTE: SPS sa naprednjacima samo u paketu - i u pokrajinskoj i u republičkoj vladi
Foto: Dragana Udovičić

Nije mu jasna saradnja SNS sa SVM

BAJATOVIĆ OTKRIO KARTE: SPS sa naprednjacima samo u paketu - i u pokrajinskoj i u republičkoj vladi

Politika -

Prema njegovim rečima, do sada nije bilo postizbornih razgovora sa SNS-om, jer još nisu dobili poziv te stranke koja je pobednik izbora, ali ga očekuje sledeće nedelje.

NOVI SAD - Funkcioner Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović izjavio je da nije moguće da se pravi dogovor da socijalisti učestvuju u pokrajinskoj a ne i u republičkoj vlasti, ili obrnuto, već da "to mora biti paket, za razilku od lokalne vlasti koja se posedno dogovara u skladu sa određenim specifičnostima".

Bajatović, koji je i direktor Srbijagasa, u emisiji "Politbiro" RTV-a najavio je i da će se ponovo prijaviti na konkurs za izbor direktora tog preduzeća, bez obzira na to da li će socijalisti biti deo nove vladajuće koalicije u Srbiji ili ne.

"Prema zakonu, Vlada Srbije uskoro treba da raspiše konkurs za mesto direktora Srbijagasa i ja ću se svakako prijaviti za tu poziciju. O tome će onda odlučivati Vlada Srbije", rekao je Bajatović, dodajući da je Srbijagas počeo da posluje pozitivno kao i da će u narednom periodu gas biti jeftiniji, te da je ov akompanija, bez obzira na veliku zaduženost , veoma važna za Srbiju.

Bajatović, koji je i šef vojvođanskog SPS-a, rekao je da su u izbornoj trci socijalisti bili daleko ambiciozniji i očekivali veći rezultat, ali da su u Vojvodini ipak drugi po snazi.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Prema njegovim rečima, do sada nije bilo postizbornih razgovora sa SNS-om, jer još nisu dobili poziv te stranke koja je pobednik izbora, ali ga očekuje sledeće nedelje.

On je kazao i da je tokom proteklih 16 godina u Vojvodini bilo "dosta politikanstva i sukoba između Novog Sada i Beograda, koji ništa dobro nikom nisu doneli". Dodao je da SPS želi da podeli odgvornost sa SNS za vođenje pokrajine u narednom mandatu, ali da to da li će biti u vladajućoj koalciji u Banovini ili u opoziciji, zavisi od SNS-a.

Upitan postoje li uslovi koje bi SPS postavio za ulazak u pokrajinsku vlast, Bajatović je kazao da su socijalisti zagovarali više za Vojvodinu od Lige socijaledmokrata Vojvodine, jer se zalažu da budžet pokrajine bude i veći od sedam procenata, kao i za donošenje novih zakona o nadležnostima i imovini APV i rešavanju pitanja finansiranja Vojvodine.

"Autonomija Vojvodine nije zakonski zaokružena, jer nije dobar zakon o nadležnostima i o imovini, a nema zakona o finansiranju. Mi smo za to da se taj proces zaokruži donošenjem novih zakona . Imamo ideje i kadrove i za rešavanje ekonomskih pitanja. I spremni smo da podelimo odgovornost vlasti, ali i nož i pogača su u rukama SNS-a", rekao je Bajatović.

On je dodao da mu nije jasno kako je moguće da dođe do saradnje SNS i LSV u Vojvodini, koju priželjkuje lider SVM ištvan Pastor, jer, kako je naveo ove partije imaju različite poglede na autonomiju pokrajine.

"Ne vidim kako je moguća saradnja SNS kao centrističke stranke, koja je bila za smanjenje autonomije, sa LSV, koja je za Vojvodinu republiku. Ali, u politici je sve moguće. Međutim, ako se izjašnjavamo da koalicioni dogovori zavise od programa, onda mi je to teško zamisliti. A postavlja se i pitanje šta je cena eventualnog učešća LSV u vlasti, posebno ako se ima u vidu loš izborni rezultat koji su ostvarili u Vojvodini", ocenio je on.

Foto: Beta Dragan Gojić
Foto: Beta Dragan Gojić

On je kazao da se SPS, bilo da bude vlast ili opozicija u Vojvodini neće sporiti oko gradnje infrastrukturnih projekata kao što su fruškogorski autoput ili Žeželjev most, dodavši da mu nije jasno zašto kasne radov na tom mestu kojeg bi on, kako je istako, završio za šest meseci. .

"I Novi Sad može da ima mnog više investicija, i Sombor i Zrenjanin . A to nema veze sa ideologijom, već sa sposobnošću vlasti", naveo je Bajatović.

Na pitanje da li će Ivica Dačić ostati lider SPS-a ako stranke ode u opoziciju, Bajatović je odgovorio da to pitanje nij ena dnevnom redu, ali da neće biti dovedena u pitanje celovitost te partije.

" Uvek smo jedinstveni, imamo iskustvo i znamo kako da stranku sačuvamo", istakao je.

Upitan da li je SPS jedinstven i u pogledu ulaska u novu kaoliciju sa SNS, s obzirom na razmirice pojeidnih funkcionera dve partije, on je rekao da su t erazmirice bura u čaši vode i da su socijalisti jedinstveni i u toj odluci."A razmirica je je bilo s obe strane. Ni pojedini funkcioneri SNS-a nisu bili nežni prema našim funkcionerima. Nismo mi njihovi pastorci, niti oni naš razredni starešina, i obrnuto. SNS je SNS, a SPS je SPS" poručio je Bajatović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track