BAJDEN NARIBAO TAČIJA: Hitno formirajte Zajednicu srpskih opština na Kosovu
Foto: Fonet/AP

Oštre kritike iz Vašingtona kosovskim zvaničnicima

BAJDEN NARIBAO TAČIJA: Hitno formirajte Zajednicu srpskih opština na Kosovu

Politika -

Nakon posete Beogradu potpredsednik SAD otišao u Prištinu, gde je očitao lekciju kosovskom predsedniku što ne poštuje dogovore

Američki potpredsednik Džozef Bajden zapretio je albanskim liderima pri jučerašnjoj poseti Prištini da hitno omoguće stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i da ratifikuju Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, inače će im SAD okrenuti leđa!

- Želim da potpišete sporazum sa Crnom Gorom. To je fer dogovor i to će imati pozitivan uticaj na region. I Zajednica srpskih opština. Neke odluke se moraju pogurati, ali teške odluke će uroditi plodom. Bol rata je još sveža - ovim rečima je Bajden prekorio kosovske zvaničnike u Prištini, posle čega je Hašim Tači odmah spustio loptu.Uslovio ih i Crnom Gorom- Imamo obavezu da damo novu dinamiku dijalogu sa Srbijom i da što pre postignemo pomirenje između naša dva naroda. Siguran sam da je pomirenje moguće i da će se ono desiti - izjavio je Tači. A onda je nastavio da ubeđuje američkog potpredsednika da će uraditi sve što SAD traže.- Sporazum o demarkaciji je pravi posao. Ova odluka kosovskog parlamenta će ojačati našu državnost, čime je otvoren put ka obezbeđivanju evroatlantskih integracija i bezviznog režima. Bez razgraničenja sa Crnom Gorom i bez formiranja ZSO Kosovo će ostati usamljeno i izolovano od sveta, ali i zanemareno od SAD i Brisela - poručio je Tači.Bajden je nastavio Albancima da deli lekcije.- Predsednik i premijer su se pozitivno izjasnili o nastavku pregovora u kojima posreduje EU. To će biti teško, ali je neophodno. I sa Vučićem sam dugo razgovarao o ovom pitanju. Imate odgovornost da se pridržavate obećanja koja ste dali u Briselu. To je suštinski važno za unapređenje Kosova u Evropi - poručio je Bajden, koji je prisustvovao promociji dela puta od Gnjilana do Uroševca koji nosi ime njegovog preminulog sina Boa.Bez tolerancijePoruke koje je Bajden uputio prištinskim liderima znače da Amerika više neće tolerisati opstrukciju Kosova u sprovođenju ključnih tačaka Briselskog sporazuma, smatra direktor Centra za regionalni razvoj Aleksandar Popov.- Tim pre jer se stiče utisak da vlast u tome igra dupli pas sa opozicijom, pre svega Samoopredeljenjem, jer je teško objasniti otkud toliko puta suzavac u Skupštini Kosova - istakao je Popov.Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da su ovakve izjave rezultat intenzivnog poboljšanja bilateralnih odnosa Srbije i SAD, gde Vašington počinje više da vodi politiku koja uvažava i srpske interese.- Priština više nema blanko podršku za sve što uradi i da će iza toga stajati SAD. Bajdenova poruka je bila da se neće više tolerisati dvolično ponašanje Prištine, odnosno da se u Briselu dogovore jedno, a zatim raznim smicalicama pokušavaju da izbegnu realizaciju toga. Zato je u oštroj formi, gotovo ultimativno, iznet zahtev da, ako se ne formira ZSO, odnos Prištine i Vašingtona može da krene drugačijim putem - rekao je Drecun. On je istakao da je za Srbiju interesantno da takvo ponašanje Vašingtona da vrši pritisak na Prištinu i uvažava interese Srbije ukazuje na „ozbiljniju geopolitičku prepozicioniranost Vašingtona“.Bajden se dan ranije posetio je Beograd, gde se sastao s premijerom i predsednikom Srbije.

Bela kućaŽELIMO SRBIJU U EUPosle Bajdenove posete Beogradu oglasila se Bela kuća. Saopšteno je da je poseta potpredsednika SAD znak potvrde snažnih bilateralnih odnosa dve zemlje, kontinuirane posvećenosti demokratskom i ekonomskom razvoju Srbije i zajedničkog cilja - članstva Srbije u EU.U saopštenju Bele kuće navodi se da SAD snažno i dosledno podržavaju nastojanja Srbije da ojača odnose sa NATO.- Naročito cenimo posvećenost Srbije multilateralnim naporima usmerenim na borbu protiv Islamske države i međunarodnog terorizma - stoji u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track