BAKIR IZETBEGOVIĆ: Nikolić je dobrodošao u Sarajevo, ali stičem utisak da mu to posebno nije stalo
Foto: AP

O dobrosusedskim odonosima

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Nikolić je dobrodošao u Sarajevo, ali stičem utisak da mu to posebno nije stalo

Politika -

BANJALUKA - Član Predsedništva BiH i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobrodošao kad god odluči da dođe u Sarajevo, ali da se stiče utisak da mu "nije posebno stalo do unapređenja dobrosusedskih odnosa".

On je u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" rekao da je Nikolić "više puta" pozivan da poseti BiH.

"Odluka je njegova. Po onome što trenutno radi i govori, stiče se utisak da mu baš i nije posebno stalo do unapređenja dobrosusedskih odnosa sa državom BiH na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osećanja svih njenih naroda i građana", rekao je Izetbegović.

On je postavio pitanje "čemu prijem osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika u Predsedničkom kabinetu u Srbiji" i dodao da "nije Krajišnika osudio neki 'bošnjački' sud, već Haški tribunal nakon procesa koji je trajao godinama".

"Nikolić je, po mom mišljenju, bespotrebno stao na stranu samo jedne politike u BiH. Naravno da predsednik Srbije ima pravo na posebnu bliskost sa srpskim narodom, ona se podrazumeva, ali bi bilo produktivnije i bolje za sve, pa i bosanskohercegovačke Srbe, ako bi ih Nikolić obeshrabrivao u separatizmu i težnji za dominacijom nad Bošnjacima u entitetu Republici Srpskoj (RS), mirio ih sa drugim narodima, sarađivao i primao ljude mira i sloge iz BiH, a ne osuđene ratne zločince", tvrdi Izetbegović.

On je izjavio da postoji problem sa nejednakošću, neravnopravnošću i diskriminacijom Bošnjaka i Hrvata u RS i najavio nastavak borbe za osporavanje Dana RS."Sviđalo se to nekome ili ne, nastavićemo da se pravnim sredstvima borimo za uklanjanje diskriminacije i za jednakost svih građana na svakom delu teritorije BiH", rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li smatra li da bi Bošnjaci, kao najbrojniji narod u BiH, trebalo da pokažu dodatnu dozu tolerancije u odnosu na druga dva naroda, Izetbegović je odgovorio da su "Bošnjaci, Srbi i Hrvati po Ustavu BiH konstitutivni na celoj teritoriji BiH".

"Njihovi izabrani predstavnici ravnopravno učestvuju u radu i donošenju odluka u svim državnim institucijama. Ni u Predsedništvu, ni u Savetu ministara ni u Parlamentarnoj skupštini BiH niti jedna odluka u konačnom obliku ne može da bude doneta protivno volji demokratski izabranih ili imenovanih predstavnika bošnjačkog ili srpskog ili hrvatskog naroda, čak i onda kada je ta volja suprotstavljena volji većine svih drugih predstavnika u tim institucijama", rekao je Izetbegović.

On je izneo tvrdnju da "Bošnjaci to poštuju i ne dovode u pitanje taj dejtonski sistem odlučivanja, koji osigurava branu od dominacije i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa".

"Bez obzira na to što su najbrojniji narod, Bošnjaci ne žele da dominiraju nad druga dva naroda bilo gde u BiH. Zato nećemo trpeti ni dominaciju nad nama ni na jednom pedlju BiH", ocenio je lider SDA.

Izetbegović "smatra da bi druga dva naroda, a naročito Srbi, trebalo da pokažu više razumijevanja za poziciju Bošnjaka, koji su u prošlom ratu najviše stradali i podneli najveće ljudske i materijalne žrtve, nad kojima je počinjen genocid, koji su masovno prognani sa svojih vekovnih ognjišta na koja žele i imaju pravo da se vrate, kojima je BiH jedina domovina i koji žele da ta njihova jedina domovina bude sigurna, stabilna, celovita, funkcionalna i prosperitetna država ravnopravnih naroda i građana koji u njoj žive u miru, harmoniji i blagostanju"."Srbi i Hrvati treba da razumeju da Bošnjaci ne mogu da zaborave niti da gurnu pod tepih užasno zlo koje ih je poharalo u nedavnoj prošlosti. Možemo da praštamo, ali ne možemo da zaboravljamo", naveo je on.

Bošnjački član Predsedništva BiH kaže da Bošnjaci "već godinama predano i strpljivo rade na pomirenju".

"Nikada nismo i nećemo težiti osveti. Smatramo da kažnjeni moraju biti samo oni koji su počinili zločine, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Bošnjaci, Srbi i Hrvati su na ovim prostorima živeli izmešani vekovima i nastaviće tako da žive i u vekovima koji nastupaju", rekao je Izetbegović.

On je ocenio da "taj zajednički život ne sme da bude zatrovan mržnjom i osvetom".

"Ali on ne može biti građen na lažima i obmanama, već mora da bude utemeljen na prihvatanju istine, ma kako gorka i teška ona bila. Zajednički život i mir bit će postojani i trajni samo ukoliko se grade na zdravim temeljima istine i pravde. To su temeljna načela na kojima možemo i želimo graditi međusobno razumevanje", ocenio je Izetbegović.

Upitan da li će insistirati na kažnjavanju pripadnika Oružanih snaga BiH koji su učestvovali na paradi povodom Dana RS i koju kaznu, po njegovom mišljenju, oni zaslužuju, Izetbegović je odgovorio da će "insistirati na sprovođenju istrage kojom će se utvrditi odgovornost pojedinaca u komandnom lancu za kršenje zakona i propisa" i dodao da će "zakon reći svoje".

Na pitanje da li ga brine li potencijalna bliskost predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sa novom administracijom u Vašingtonu, Izetbegović je kazao da ga "ne brine nimalo".

"SAD neće nikada podržati bilo koga ko ugrožava njihove strateške interese i ciljeve. A Dodik upravo to radi, svakodnevno, svojim rečima i đelima, destabilizujući BiH i dovodeći u pitanje njen teritorijalni integritet i suverenitet njenih institucija i kršeći međunarodni Dejtonski mirovni sporazum", ocenio je Izetbegović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja