BEZ OTVARANJA POGLAVLJA: Hrvatska i Britanija nisu dale saglasnost, uprkos naporima Holandije
Foto: Shutterstock

Nema koncenzusa

BEZ OTVARANJA POGLAVLJA: Hrvatska i Britanija nisu dale saglasnost, uprkos naporima Holandije

Politika -

BEOGRAD/BRISEL - Poglavlja 23 i 24 neće biti otvorena danas, iako su zvaničnici EU do poslednjeg trenutka pokušavali da do toga dođe.

Ambasadori zemalja članica razgovarati o poglavljima 23 i 24, ali će samo konstatovati da tokom holandskog predsedavanja nije bilo moguće postići konsenzus.

Holandija se nadala da će moći da otvori ova poglavlja tokom svog predsedavanja EU koje ističe danas, ali oko toga nije postignut konsenzus svih zemalja članica, izjavio je predstavnik holandskog predsedavanja.

Članice EU pokušale su i u ponedeljak da postignu dogovor o otvaranju poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) zato što prevashodno Hrvatska iz "suštinskih razloga" i Velika Britanija "tehnički" zbog situacije s Bregzitom nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković precizirao je juče da je reč o tri uslova koji se odnose na nadležnost za suđenja za ratne zločine, pitanje zaštite manjina i saradnju s Haškim sudom.

Slovačka, koja od 1. jula preuzima predsedavanje Savetom EU, najavila je ranije da će otvaranje novih poglavlja sa Srbijom biti jedan od njenih prioriteta u politici proširenja EU.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track