VETO DIPLOMATSKI USPEH SRBIJE: Ne treba pokazivati trijumfalizam, a zahvaliti Rusiji
Foto: Reuters

Moskva razume region

VETO DIPLOMATSKI USPEH SRBIJE: Ne treba pokazivati trijumfalizam, a zahvaliti Rusiji

Politika -
Ruski veto na rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN uspeh je Srbije na diplomatskom planu

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Rusija nije dozvolila da se eventualnim usvajanjem rezolucije, koju je Velika Britanija predložila u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, problematizuje situacija i pojačaju podele unutar Bosne i Hercegovine (BIH).

"Ne treba pokazivati nikakav trijumfalizam i ja ga nemam u sebi, ali treba zahvaliti Rusiji što su razumeli situaciju u regionu", rekao je Dodik za RTRS.

"Mislim da je britanski cinizam i pokušaj da se ovde njihovom arogancijom, zbog lošeg međunarodnog položaja, ovde podiže rejting i daje sramni predlog rezolucije, ključni događaj je što se to nije dogodilo", ocenio je Dodik.

"Velika Britanija snosi odgovornost za podele koje će biti izražene u BIH i opet će biti opšta atmosfera negiranja i osude ruske strane", ukazao je Dodik.

Dodik je istakao da je britanski predlog rezolucije ciničan i ponižavajući za Srbe i nikada im to neće zaboraviti. "Zahvalan sam Rusiji, zahvalan svima koji su bili uzdržani, a osude britanskog ponašanja treba da uslede".

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ivo Visković: Ruski veto diplomatski uspeh Srbije

BEOGRAD - Ruski veto na rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN uspeh je Srbije na diplomatskom planu, izjavio je danas profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković.

Upitan da li se ruski veto može posmatrati i kao pobeda Srbije u SB UN, primetio je da se to baš ne bi moglo tako kvalifikovati, jer Srbija u toj priči nije bila ključni igrač, već se u ovom slučaju pre može govoriti o odnosu Rusije i zapadnih zemalja.

Rusija je, navodi Visković, verovatno u svojoj odluci kalkulisala i odnos sa Srbijom i mogućnost da u jednom trenutku može da zatraži neku vrstu kontrausluge zbog veta na britansku rezoluciju.

On je ocenio da su u celoj priči o rezoluciji dominirali odnosi Rusije i zapadnih zemalja i da se, čim se pojavio ruski kontrapredlog, moglo pretpostaviti da će biti uložen veto s jedne ili s druge strane.

"Možda bi bilo bolje da Britanija nije insistirala i da je povukla sopstveni predlog, ali je na kraju očito bilo pitanje spasavanja obraza i u takvoj situaciji oni su radije išli na to da prisile Rusiju da uloži veto nego da sami povuku rezoluciju za koju su znali da ne može biti usvojena", rekao je Visković i ponovio da ne bi bilo neuobičajeno u međunarodnim odnosima da Rusija u jednom trenutku zatraži neku vrstu kontrausluge od Srbije.

Tu može biti reči o raznim stvarima, rekao je navodeći da će onda naša strana proceniti da li je to u tom trenutku u nasem interesu.

"Ali objektivno, kad vam neko takvu uslugu učini kao što je Rusija učinila stavljajući veto, morate imati neku vrstu obaveze da na određeni način to vratite", navodi Visković.

On je, međutim, uveren, da se to neće raditi na način koji bi iritirao zapad i bio "neka vrsta bumeranga" koja bi nam se mogla obiti o glavu.

Visković kaže i da je ceo proces u vezi s predlaganjem rezolucije, kao i rasprava na SB UN, na neki način poremetio odnose u regionu i smatra da bi bilo bolje da se "išlo sa nečim manje ambicioznim i usmerenim na budućnost".

"Nije čest slučaj da se tako lako i brzo prihvataju neki teški izrazi, uključujući i takve kategorizacije kao što je genocid, koje imaju svoje političke i pravne posledice, i da se očekuje od druge strane koja je optužena, da to jednostavno i lako prihvati", navodi Visković.

On je dodao da bi bilo bolje da se tražio zajednički jezik, zajednička sadašnjost i budućnost, iako se prošlost, navodi, ne sme negirati, ne može zaboraviti i gurnuti ispod tepiha.

Foto: AP
Foto: AP

Uzdržani: Nacrt rezolucije ne doprinosi pomirenju

NJUJORK, 8.jula (Tanjug) - Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti UN koji su bili uzdržali prilikom glasanja o britanskoj rezoluciji o Srebrenici navode da taj dokument nikako ne doprinosi pomirenju. Među uzdržanima bila je i Kina, čiji ambasador je još juče zatražio da se nastave konsultacije dok se ne pronađe zajednički jezik u vezi s rezolucijom.

Ambasador Kine je istakao da je nacrt rezolucije o Srebrenici, koje su izradile pojedine zemlje, izazvao kontroverzne reakcije u zemljama regiona. Pod tim uslovima nametanje glasanja je protiv duha pomirenja i saradnje, poručio je on dodajući da utiče i na jedinstvo članica Saveta bezbednosti UIN. Prema njegovim rečima, ratovi na prostoru bivše Jugoslavije predstavljaju tamnu stranu istorije. Kineski ambasador je izrazio saučešće porodicama žrtava Srebrenice, ali i zločina počinjenih u drugim delovima Bosne i Hercegovine.

Ambasador Venecuele istakao da se njegova zemlja uzdržala od glasanja smatrajući da tekst rezolucije nije bio izbalansiran. Ovog stoga, obrazložio je, što tekst pripisuje odgovornost samo jednoj strani za zločin u Srebrenici". "Ne može se krivica pripisati jednom narodu, jer zločin su počinile grupe ekstremista, poručio je on. Diplomatski predstavnik Venecuele pri UN je primetio da nacrt rezolucije nije imao podršku ni u regionu, zbog čega njegova zemlja, kako je rekao, veruje da ne bi doprinela pomirenju već bi dovela do daljih podela u BiH.

"Ujedinjene nacije treba da rade na jačanju saradnje u regionu i na pomirenju svih strana", zaključio je predstavnik Venecuele.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Ambasador Angole je kazao da se uzdržao od glasanja jer se ne slaže sa tekstom nacrta rezolucije, jer nije uzeto u obzir na isti način više hiljade žrtava masakara na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine. Angola je, kako je rekao, očekivala tekst koji bi doprineo pomirenju u regionu, predloženi tekst nikako ne bi doprineo "tekućem, krhkom procesu pomirenja", već bi imao negativan uticaj na napore političara regiona u cilju jačanja saradnje.

Angola je, takođe, dodao je, očekivala da finalni nacrt rezolucije odslikava kompromis svih članica Saveta bezbednosti UN, ali se u njemu nisu prepoznale sve zemlje članice.

Za ambasadora Nigerije nesporno je da svet ne sme zaboraviti žrtve masakra u Srebenici, njegova zemlja podržava da 11. jul bude uspostavljen kao Međunarodni dan sećanja na žrtva, ali je građanima regiona poručio da ostave prošlost i okrenu se budućnosti. Rekao je i da se Nigerija zalaže za razvoj institucija koje bi sprečile genocid, dodajući da u tome mora biti pojačana regionalna i globalna saradnja. Podsetio je takođe da je u Nigeriji borba protiv nekažnjivosti zločina nacionalni prioritet i založilo se za jačanje globalnih akcija na tom planu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track