BIVŠI NEMAČKI AMBASADOR U VLADI SRBIJE: Volfram Mas Vučićev specijalni savetnik!

Otkrivamo

BIVŠI NEMAČKI AMBASADOR U VLADI SRBIJE: Volfram Mas Vučićev specijalni savetnik!

Politika -
Nekadašnji diplomata se u avgustu seli u srpsku prestonicu, a u septembru mu počinje angažman u Vladi. On i supruga su već odabrali stan u elitnom naselju Dedinje

BEOGRAD - Volfram Mas, bivši ambasador Nemačke u Srbiji, od septembra će ponovo imati angažman u Beogradu, ali ovaj put u Nemanjinoj 11! Kako Kurir saznaje, Mas će biti specijalni savetnik premijera Aleksandra Vučića.Potvrdu o njegovom angažmanu dobili smo i u Vladi, a dolasku bivšeg ambasadora za Vučićevog saradnika doprinela je činjenica da je zahvaljujući njegovim naporima uspostavljena odlična saradnja između Beograda i Berlina.- Mas će se u avgustu preseliti u Srbiju, kada se vrati sa odmora. Pripreme su uveliko u toku, već je našao i stan, i to kod stadiona FK Crvena zvezda. Njegova supruga Angelina Mas je oduševljena boravkom u Srbiji, što je bila veoma bitna stavka koja je doprinela njegovoj odluci - kaže izvor Kurira i dodaje:Sve spremno- Masova supruga je u vreme kada je on obavljao funkciju ambasadora Nemačke bila prijatno iznenađena toplim dočekom u Beogradu, kao i neposrednošću ljudi koje je susretala. Svako jutro je džogirala bez obezbeđenja... Sve to ih je oduševilo i prelomilo da se ponovo vrate u prestonicu.Mas je inače od 2007. do 2012. godine bio u diplomatskoj misiji u Srbiji, a onda je otišao za ambasadora u Belorusiju.- Tokom angažmana u Beogradu primetan je bio njegov napor za nastavak evropskih integracija Srbije. To nije bio nimalo lak posao jer je u to vreme Berlin zaoštrio politiku evropskih integracija, a poseban akcenat stavio na odnos između Beograda i Prištine. Mas je i pod tim uslovima uspeo da ostane saveznik Srbiji. Nije zanemarljivo ni to što je insistirao i na ekonomskoj saradnji između Nemačke i Srbije, da Srbija u tom domenu dobije pomoć od Berlina - kaže sagovornik Kurira.

Prijao mu boravakSudeći prema oproštajnim intervjuima koje je pre davao odlaska iz Beograda, Masu je prijao boravak u Srbiji, a kao svoju najveću grešku tada je naveo to što nije naučio srpski jezik. Takođe, nije zaboravio da pomene i srpsku kuhinju, ali i da mu je bilo izuzetno teško da održava kilažu zbog srpskih specijaliteta.

Svi Vučićevi savetniciFRATINI, GUZENBAUER, STROS-KAN I BLERTokom 2013. godine, bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer postao je Vučićev savetnik, kao i bivši italijanski premijer Franko Fratini. Guzenbauerov glavni delokrug je politika, ali i ekonomija i evrointegracije, a dok se Fratini bavi evropskim integracijma - poglavljima 23 i 24, koja obuhvataju bezbednost i vladavinu prava. Takođe, Vlada je prošle godine angažovala konsultantsku kuću bivšeg britanskog premijera Tonija Blera za pomoć u formiranju stručnih timova u okviru premijerovog kabineta. I Dominik Stros-Kan, bivši generalni direktor MMF, takođe je pomagao vlasti u Beogradu u vezi sa javnim finansijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track