Miroslav Bjegović: Albanci svesno prekršili Briselski sporazum
Foto: Media Centar

SRPSKI VOZ - BEZBEDNOSNI IZAZOV I RIZIK

Miroslav Bjegović: Albanci svesno prekršili Briselski sporazum

Politika -

Polazak srpskog voza na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica posle 18 godina, koji je trebao da poveže i olakša slobodno kretanje i komunikaciju naših građana, doveo je na ivicu oružanog sukoba srpske i albanske strane, ocenjuje prof. dr Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta bezbednosti u Novom Sadu.

On nema sumnju da su Albanci svesno prekršili sporazum sa Beogradom.- Naravno, iza svega ovoga krije se politička pozadina albanske strane tj. kosovskog rukovodstva da sa specijalnom jedinicom ROSA uđe u severni deo Kosova, pritom svesno prekrši Briselski sporazum i izazove oružani incident pucajući na srpski voz uz opravdanje da se u vozu nalaze i naoružani pripadnici srpske bezbednosti koji su otvorili vatru na njih. Ovo bi bio povod da albanska strana okrivi Srbiju za oružani napad na Kosovo, koristeći priliku da uđu kompletno sa svim svojim bezbednosnim snagama na sever Kosova, izađu na granicu sa Republikom Srbijom i tako vojno okupiraju odnosno pripoje sever Kosova Republici Kosovo, naravno sve ovo uz saglasnost i dogovor sa NATO - uverava Bjegović.

On smatra da je dobro to što je srpsko rukovodstvo smirilo tenzije.

- Zahvaljujući našem efikasnom bezbednosno - obaveštajnom sistemu i pametnoj reakciji Vlade Republike Srbije, koja se zalaže za mir, stabilnost i poštovanje Briselskog sporazuma, voz je zaustavljen na vreme i sprečena je katastrofalna posledica po naše interese. Smatram da je ovo poslednji pokušaj albanske strane da oružanim putem ostvari svoje ciljeve uz pomoć odlazeće američke administracije koju su poprilično izlobirali i platili narko novcem. Na kraju, što se tiče njihovih bezbednosnih snaga, "njihove velike sile" i zastrašivanja srpskog naroda, a najviše od jedinice ROSA, mi ćemo mirno i strpljivo sačekati da ugreje sunce i problem rose će biti rešen - zaključuje Bjegović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja