BRANKO RUŽIĆ NAJAVIO: Posle Briselskog dijaloga, pravno obavezujući dokument Beograda i Prištine
Foto: Zaorana Jevtić

Obećaćali

BRANKO RUŽIĆ NAJAVIO: Posle Briselskog dijaloga, pravno obavezujući dokument Beograda i Prištine

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je večeras u Kosovskoj Mitrovici da će proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine završiti potpisivanjem pravno obavezujućeg dokumenta.

"Taj dijalog, ne samo dijalog, nego generalno čitav taj proces, proces normalizacije završiće pravno obavezujućim dokumentom", izjavio je Ružić na panelu na kojem su učestvovali srpski i kosovski parlamentarci.Ružić je kazao da birokratija u Briselu želi da ima dvosmislenosti u pristupu i jedne i druge strane, kada objašnjavaju ono što tamo dogovore, i smatra da će tako biti i kada dođe do potpisivanja pravno obavezujućeg dokumenta.

"Da li će Srbija priznati nezavisnost Kosova? Neće. Ali šta će to značiti, pravno obavezujući dokument je jedna dimenzija i to je odnos Srbije, Beograda, Brisela i Kosova, a imate još pet članica EU koje nisu priznale i koje nisu spremne da zbog svojih interesa priznaju Kosovo i Metohiju", rekao je Ružić.

Samostalni poslanik u kosovskom parlamentu Iljir Deda izjavio je da će do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije doći u naredne dve godine ili pred kraj procesa uključenja Srbije u EU.Pravno obavezujući sporazum znači Kosovo u svim međunarodnim organizacijama. Da li će Srbija eksplicitno ili ne priznati Kosovo, to nije važno, rekao je Deda, koji je na panelu istakao da je nepoverenja mnogo i da je važno da se pospeši i dijalog Prištine sa stanovništvom na severu Kosova.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Poslanica Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Donika Kadaj Bujupi izjavila je da se zalaže za vladavinu prava, ekonomski razvoj i unutrašnji dijalog na Kosovu."Potrebna je komunikacija između vlade i građana, što je na severu Kosova nedostajalo u poslednjih 17 godina. Briselski dijalog nije doveo do poboljšanja života i unutrašnji dijalog treba da ga zameni i reši pitanje kako severa, tako i juga Kosova", rekla je Bujupi.

Poslanica u Skupštini Srbije Gordana Čomić rekla je da normalizacija znači život i rešavanje problema kroz dijalog i "da smo sve drugo do sada probali", dok je poslanik Demokratske partije Kosova Sadri Ferati istakao da je normalizacija preduslov za razvitak ove i narednih generacija.Panel o dijalogu i procesu normalizacije, na kojem su učestvovali parlamentarci sa Kosova i Srbije, organizovali su u Kosovskoj Mitrovici Savet za inkluzivno upravljanje i Aktiv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja