BRISELSKI DIJALOG: Počeo sastanak predstavnika Beograda, Prištine i EU
Foto: Zorana Jevtic

Napeto

BRISELSKI DIJALOG: Počeo sastanak predstavnika Beograda, Prištine i EU

Politika -

BEOGRAD - Sastanak premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, predsednika i premijera Kosova Hašima Tačija i Ise Mustafe, kao i visoke predstavnice EU Federike Mogerini počeo je večeras nešto posle 21 čas u Briselu.

Federika Mogerini prethodno je imala odvojene sastanke s delegacijom Prištine i delegacijom Beograda.Nikolić je uoči sastanka izjavio da je objektivan problem za Srbiju neprekidno insistiranje Kosova na nezavisnosti i takozvani neutralni stav EU. On je rekao i da "teško šta može da se dogovori" s predstavnicima Prištine u Briselu, kao i da bi večeras prvo trebalo dogovoriti ponašanje u sledećim slučajevima poput slučaja s vozom Beograd - Kosovska Mitrovica.

Ilustracija, Foto: FoNet
Ilustracija, Foto: FoNet

Ukazao je na neispunjene obaveze Prištine, medju kojima je i to što još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština.U Briselu je ranije rečeno da poslednji dogadjaji "naglašavaju potrebu jačeg angažovanja" i da je napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti za obe strane, za EU i za ceo Zapadni Balkan.

Foto: AP
Foto: AP

Vučić je rekao da od današnjeg sastanka ne očekuje previše, ali da očekuje smirivanje situacije. On je dodao da će razgovori biti veoma teški jer je izgubio poverenje u Prištinu i da očekuje na prvom mestu jasne poruke od EU o upotrebi oružja.Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je sastanak u Briselu sastanak "na visokom, političkom medjudržavnom nivou"i da su stvoreni uslovi da dve zemlje udju u proces normalizacije medjudržavnih odnosa, nakon "teške provokacije Srbije s hapšenjima, vozom i zidom u Mitrovici".

Ilustracija, Foto: AP Darko Vojnović
Ilustracija, Foto: AP Darko Vojnović

Do porasta napetosti u odnosima Beograda i Prištine došlo je početkom godine zbog hapšenja lidera Alijanse za budućnost Kosova i jednog od bivših komandanata OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj po nalogu Srbije koja ga tereti za ratne zločine, a dodatno kada je, 14. januara, iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu krenuo voz u bojama srpske zastave, ispisan parolama "Kosovo je Srbija" a Priština poslala specijalne policijske jedinice ROSU na sever Kosova da ga zaustave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track