BROZ KOD SOCIJALISTA Dačić: Titov duh dolazi u SPS!
Foto: Dragan Kadić, Profimedia

Vaskrsao maršalov unuk

BROZ KOD SOCIJALISTA Dačić: Titov duh dolazi u SPS!

Politika -
Joška Broz zameniće na listi PUPS, za koji kaže da može samo da otera glasove penzionera jer ništa nije učinio za njih

BEOGRAD - Broz se vraća u politiku. Socijalisti će za izbore dobiti pojačanje - na njihovoj listi će se naći i Joška Broz, unuk doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.Kako tvrdi izvor Kurira, Dačić i lider stranke Komunistička partija - Joška Broz trebalo bi ove nedelje da sednu za isti sto i utanače sve detalje o saradnji.

- Procene su da bi SPS imao koristi od takve ideje i da će im to doneti dodatne glasove. Nisu još utanačeni svi detalji, recimo koji će na listi biti Broz - kaže izvor Kurira iz SPS.Komunisti u dušiOvu informaciju potvrdio nam je i lider SPS Ivica Dačić.- SPS je naslednik komunističke partije. Nije meni zbog Joške, već zbog Tita. Hoću da naši glasači tu saradnju shvate kao nastavak Titove politike u SPS, da vratimo njegov duh - prokomentarisao je šef diplomatije za Kurir.Nešto rečitiji bio je Joška Broz, koji je sa uzbuđenjem govorio o tome šta ga je sve spojilo sa socijalistima.- Mnogi članovi SPS bili su članovi komunističke partije. Na Jovankinoj sahrani Dačić mi je rekao: „Mi smo jedno te isto.“ Ako jesmo, zašto onda da se ne borimo za bolju Srbiju zajedno? Sami da pređemo cenzus ne možemo, a dugo smo razmišljali i shvatili da je SPS jedina stranka koja nam je po programu bliska. Već smo po Srbiji počeli kampanju za njih. Nije SPS kao Levica Srbije, oni jedno pričaju, a drugo rade. Hoćemo da se borimo zajedno, a onda, ako uđemo u parlament, i da raskrstimo sa istorijskim podelama na naše i njihove i nastavimo dalje - kaže Broz.U paketu s Brozom, inače, dolaze i Pokret za toleranciju, ali i Sindikat penzionera.- Uz nas su i penzioneri, glasačka mašinerija koja može da nam pomogne. Mi imamo oko 80.000 članova i još toliko simpatizera, Sindikat penzionera 300.000 članova, Pokret za toleranciju isto ima oko 80.000 članova. PUPS govori da se bori za penzionere, a glasa za smanjenje penzija. Pa bar da su bili uzdržani - kritikuje Broz.S Mrkom pravi strategijuKaže i da je već smislio taktiku s Mrkonjićem.- S Mrkom sam se sastao pre neki dan, baš smo se lepo ispričali. On je rekao da sve što smo izgradili, izgradili smo u vreme komunista. Zato smo isplanirali da u kampanji obiđemo fabrike i da pokažemo da se u to vreme sve to sagradilo, a onda su ovi što su došli posle to porušili - planira Broz.Urednik NSPM Ðorđe Vukadinović ocenjuje da bi Joška Broz mogao da donese korist SPS.- Bez obzira na rizik, korist se ogleda u tome što će kod određenih birača imati pozitivnu asocijaciju, ne na Tita, već na vreme u koje je vladao, a kojeg se svi sećaju kao vremena blagostanja - smatra Vukadinović.Dodaje i da to neće biti jedina korist.- Takođe, on će pomoći da SPS povrati ideološku boju koju je u velikoj meri izgubio ovih godina - zaključuje Vukadinović.

Milutin MrkonjićJOŠKA JE DOBRA IDEJAPočasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić kaže da nema ništa protiv da Titov potomak stane uz SPS.- Ja sam bio komunista i mislim da je to dobra ideja. Sad se levim idejama hvale svi, a nema ni traga tome. Često mladima govorim da je to bio sistem, svidelo se to nekima ili ne - kaže Mrka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track