BRUKA I SRAMOTA: Na lumperajke se iz budžeta baca 40.000 evra, a ti narode, crkni!
Foto: Aleksandar Jovanović, Dragana Udovičić, Marina Lopičić, Damir Dervisagic

Pogledajte kako štede opštinske i gradske vlasti u našoj zemlji

BRUKA I SRAMOTA: Na lumperajke se iz budžeta baca 40.000 evra, a ti narode, crkni!

Politika -

Udri brigu... U Kuršumliji građani kupuju jaje na komad zbog nemaštine, u Blacu Dom zdravlja žicka klime od donatora, a u Subotici zbog štednje jedan lekar ima11.000 pacijenata, ali tamošnje vlasti ne žale para za muziku

Opština Kuršumlija, koja je pretrpela milionsku štetu zbog poplava i u kojoj građani zbog nemaštine kupuju jaja na komad, rešila je da na koncert estradne umetnice potroši 6.300 evra.

Opština Blace, koja se godinama suočava sa odlaskom mladih, na više estradnih umetnika potrošila je oko 25.000 evra, dok je vlasti u Subotici preči bio koncert pop benda 867.000 dinara (7.000 evra) nego da Paliću obezbedi dovoljno lekara.Milionski troškovi opštinskih zabava izgledaju skoro neverovatno drski ako se zna da je glavna državna politika - štednja. Zbog toga su, kako je uveravala republička vlada, i smanjene penzije i plate u javnom sektoru.Izumiranje selaAli štednja, izgleda, ostaje samo slovo na papiru kad se izađe iz zgrade Vlade Srbije. Opštine širom Srbije ponašaju se kao da se bez opštenarodnog veselja ne može zamisliti život.Tako je opštinu Kuršumlija koncert pevačice Ane Bekute u okviru manifestacije Kulturno leto 2016. sredinom avgusta koštao 770.000 dinara. Ista opština ima deset sela bez stanovništva, a većina srećnika koji imaju posao radi za desetak hiljada. Zvanično je prosečna plata oko 30.000, ali taj prosek podižu policija i ostale državne službe. Kako se živi govori podatak da se u radnjama kupuju po dva-tri jajeta, četvrtina hleba, po 50 grama salame ili prašak na meru, po 300 do 500 grama.

Poplave su poslednjih godina pustošile Kuršumliju, pa iako je reč o velikoj investiciji, možda bi opština mogla svoju energiju više da troši na završetak akumulacije Selova, a manje na angažovanje estradnih umetnica.Blace se može pohvaliti boljim ekonomskim prilikama, ali samo zbog razvijene poljoprivrede. Sve ostalo teško da može biti predmet pohvale. Sistem vodosnabdevanja, otpadnih voda, kanalizaciona mreža i putna infrastruktura, kako prenose mediji, nisu na zadovoljavajućem nivou. A Dom zdravlja Blace tek je pre nekoliko dana dobio deset klima-uređaja, i to ne od opštinskog novca, nego od donatora. Sve to nije bilo prepreka da u okviru Dana šljive koncerti Zdravka Čolića, Gabrijele Pejčev, Dejana Matića i Atomskog skloništa budu plaćeni oko 25.000 evra.Proslavi na otvorenom nije odolela ni Subotica. Dvosatni koncert Leksington benda 2. septembra na gradskom trgu, a povodom Dana grada, koštaće oko 950.000 dinara. A u ambulanti na Paliću sa 11.000 kartona radi samo jedan lekar, dok je na teritoriji Mesne zajednice Peščara, jedne od najvećih u opštini, od 70 ulica asfaltirano jedva 20, vodovod ima 43 odsto domaćinstava, a kanalizaciju 30!Milan Knežević, privrednik i potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže za Kurir da je ovakvo trošenje novca bezumno prvo sa estetskog nivoa, jer je to arlaukanje.

Odgovori opštinaraVI TO SAMI IZRAČUNAJTEZvonimir Todorović, direktor Sportsko-turističko-trgovinskog centra Blace, kaže za Kurir da je nastupe izvođača delom finansirala lokalna samouprava, prodajom štandova i prostora, a delom brojni sponzori i donatori.- Ljudi su se grabili za mesto jer je tokom četiri dana, koliko su Dani šljive trajali, ovu malu opštinu posetilo oko 80.000 ljudi. Vi sad sami izračunajte da li se opštini koja ima 11.000 stanovnika sve to isplati - ističe on.Međutim, Andrea Vaci, PR Medija centra u Subotici, nije bila spremna da odgovori na pitanje da li se organizovanje koncerata povodom Dana grada lokalnoj samoupravi isplati, a u opštini Kuršumlija nismo mogli da dobijemo komentar.

Kako se slavilo 2015.SPISKANO 87 MILIONA DINARAPo trošenju novca građana prošle godine istakle su se tri opštine: Smederevo, Novi Bečej i Zrenjanin.Smederevo je za Zdravka Čolića i Miroslava Ilića potrošilo 25 miliona dinara u okviru Smederevske jeseni, Novi Bečej je na Gospojinu dao 40 miliona Severini, Harisu Džinoviću i Hari Mata Hariju, a Zrenjanin je Ceci, Željku Joksimoviću, Zvonku Bogdanu, Amadeus bendu i Kerberu iskeširao 21,6 miliona.

Zgrožen Saša Paunović, prvi čovek ParaćinaI BOGATE OPŠTINE MORAJU DA ŠTEDESaša Paunović, predsednik opštine Paraćin, navodi da je ova vrsta troška nemoralna za opštine koje imaju finansijske probleme, pa ne plaćaju grejanje za škole, javnu rasvetu ili izvođače radova. Druge, koje tih briga nemaju, mogu da plate neki koncert, ali, dodaje on, za to nema ekonomskog opravdanja jer, iako pričaju, malo je verovatno da su profitirali.- Opštine ne da bi trebalo da štede, nego nemaju izbora jer im je republika od 2012. do 2016. uzela jedan godišnji budžet. To znači da i one koje nemaju finansijskih problema, ne bi trebalo da organizuju ovakve zabave - navodi on i dodaje da ponekad postoji potreba da se građani jednog mesta okupe i druže, ali da se i tada mora biti umeren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track