BUJANOVAC I PREŠEVO: Albanci u subotu obeležavaju Dan zastave
Foto: Fonet Bozidar Petrovic

Sutra istaknute i srpska i albanska zastava

BUJANOVAC I PREŠEVO: Albanci u subotu obeležavaju Dan zastave

Politika -
BUJANOVAC - Albanci iz Bujanovca i Preševa obeležiće sutra u tim opštinama Dan zastave, nacionalni praznik Albanije i kako su naveli, "praznik svih Albanaca bez obzira gde žive" nizom kulturnih manifestacija i okupljanja.

Nacionalni savet Albanaca (NSA) pozvao je građane da prisustvuju nastupu kulturno umetničkog društva "Šota" iz Prištine, koji će početi sutra u podne u bujanovačkom sportskom centru "Mladost", dok je Organizacija veterana Oslobodilačke vojske Preševa, Medvedje i Bujanovca (OVPMB) pozvala gradjane da Dan albanske zastave proslave na javnim mestima.

Očekuje se da će lokalni albanski političari sutra istaći na zgradama opština Bujanovac i Preševo i albansku zastavu, pored srpske, kao što je to bio slučaj prethodnih godina, kao i da će albanska zastava biti istaknuta i na zgradi u kojoj se nalazi sedište Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu.

Zastave Albanije istaknute su svakog 28. novembra i na velikom broju stranačkih i privatnih objekata u opštinama Bujanovac i Preševo, u kojima žive Albanci. Zbog isticanja albanske zastave i na državnim institucijama, koje albanski politički predstavnici postavljaju javno i u prisustvu velikog broja okupljenih gradjana, u nekoliko navrata izricane su prekršajne kazne.

Državni organi Srbije traže od Albanaca koji žive u Bujanovcu, Preševu i Medvedji da osmisle svoju zastavu, koja u nekim detaljima mora da se razlikuje od državne zastave matične zemlje kako predvidja zakon o nacionalnim manjinama. U tom slučaju, stekli bi pravo da zastavu stalno i zvanično koriste, ali Albanci u ovim opštinama na taj zahtev ne pristaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track