ČANAK: Mladi da se osposobe za zanat, a ne da se školuju za nepostojeća zanimanja
Foto: Dragana Udovičić

Predsednički kandidat

ČANAK: Mladi da se osposobe za zanat, a ne da se školuju za nepostojeća zanimanja

Politika -

NOVI SAD - Predsednički kandidat Nenad Čanak izjavio je danas da država mora ozbiljno da radi kako bi se mladim ljudima pružila šansa da rade i žive u Srbiji.

"Najveće gužve uveče su u školama stranih jezika. Uče ljudi norveški, nemački i engleski, ali ne zato da bi napredovali ovde, nego da bi otišli. Mora se ozbiljno raditi na tome da se svim mladim ljudima ovde da šansa. Za to je, sa jedne strane, neophodna decentralizacija, a sa druge je potrebno unaprediti sistem obrazovanja", rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Čanak navodi da je neophodno stvoriti uslove "da čovek može da se osposobi za zanat od kojeg će moći da živi, a ne da se školuju armije mladih stručnjaka za nepostojeća i zanimanja koja nikome ne trebaju".

"Nemamo vodoinstalatera i električara, obućara i krojača, a istovremeno imamo hiljade diplomaca marketinga, menadžmenta i svih tih srodnih disciplina. Gde će oni da rade? Poznajete li nekog dobrog varioca? Strugara? Investicije koje svi najavljuju ne traže samo praznu poljanu i komunalnu infrastrukturu, nego i kvalifikovane radnike. Siguran sam da dobri radnici neće imati problem da nađu zaposlenje", rekao je Čanak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track