ČANAK OŠTRO MANDATARU: Vojvodinu ne pominjete, a i zakinuta je za milijardu evra!
Foto: Printscreen

Lider LSV zamerio Vučiću

ČANAK OŠTRO MANDATARU: Vojvodinu ne pominjete, a i zakinuta je za milijardu evra!

Politika -

BEOGRAD - Lider LSV Nenad Čanak je zamerio mandataru Aleksandru Vučiću što, kako je rekao, ni u ovom ekspozeu, kao ni u prošlom, nije nijednom rečju spomenuo Vojvodinu.

"Kada je prošli put mandatar Vučić davao ekspoze, on je napravio jedan, učinilo mi se tada gaf, a sada očigledno to nije gaf, pošto se ponovilo, a to je da u svom višečasovnom izlaganju ni jedan jedini put ne kaže reč Vojvodina. Ni jedan jedini put. Vojvodina nije samo pokrajina, kako je premijer rekao. Ona ima svoje ime. To može delovati kao semantičko insistiranje na detaljima, ali, verujte mi, da to nije tako", kazao je Čanak tokom današnje skupštine rasprave o ekspozeu mandatara.

On je upozorio na to da je Vojvodina nepoštovanjem ustavne odredbe o veličini budžeta Vojvodine zakinuta za milijardu evra i upitao i šta se dogodilo sa ostalim delovima vojvođanske imovine u koje spadaju Vojvođanska pošta, Vojvođanska železnica i Elektrovojvodina.

Čanak je podsetio da je u prošlom sazivu parlamenta bilo razgovora o reformi političkog sistema, da je napravljen i tim za to, ali nije učinjeno ništa i da je „cela ideja isparila“.

On je predočio da bi ako Srbija namerava da pristupi mađarskom modelu donošenja zakona koja će zabraniti prodaju zemlje strancima, tome bi morala da prethodi promena Ustava.

"Prestanak promišljanja izmene političkog sistema u ovoj zemlji je veoma opasno, jer ako će se Ustav samo menjati zato da bi se došlo do nekakvih dnevno-političkih poena, onda je to neodgovorno. Već smo jednom imali priliku da se Ustav, kao što se dobro sećamo, donosi bez diskusije, bez javne rasprave i da se donese tako da je duže trajalo glasanje nego rasprava o samom tom Ustavu", upozorio je Čanak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja