Čanak: Smeniti Dačića i Vulina zbog rehabilitacije zločina Miloševićevog režima
Foto: Dragan Kadić

Čanak: Smeniti Dačića i Vulina zbog rehabilitacije zločina Miloševićevog režima

Politika -

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak optužio je danas ministre Ivicu Dačića i Aleksandra Vulina da svojim izjavama žele da režim Slobodana Miloševića, čiji su deo bili devedesetih godina prošlog veka, oslobode istorijske krivice za nacionalističku ratnu politiku i zatražio njihovu smenu

."Politika Miloševićevog režima, čije su prve žrtve bile autonomne pokrajine – Vojvodina i Kosovo, završila je svoj bilans sa četiri izgubljena rata, četiri miliona raseljenih, preko 130.000 ubijenih i jednim medjunarodno presudjenim zločinom genocida", naveo je Čanak.

On je u saopštenju ukazao da bi "teror, pljačku i represiju koju su gradjani Srbije preživeli, takodje, trebalo ubrojati u tragični i sramotni bilans najcrnje decenije u savremenoj istoriji ovih prostora".

Dodao je da nema zločinačkih naroda i da "zločinačke mogu biti samo politike i ideologije" i poručio da se sa naroda i država skida kolektivna odgovornost time što one beskompromisno raskidaju s nosiocima zločinačke politike.

"U Srbiji se danas radi upravo suprotno. Sramotni su pokušaji novoizabranih ministara da falsifikovanjem i neistinitim tumačenjem prošlosti opravdaju svoje učešće u politici rata i nasilja, tako što će sve nas, čitavo društvo, identifikovati sa zločinačkom politikom", naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, danas se gotovo svi protagonisti mračnih devedesetih godina prošlog veka ponovo nalaze na vlasti.On je pozvao društvo u Srbiji da digne glas protiv rehabilitacije zločinačke nacionalističke prošlosti i zatražio smenu ministara Dačića i Vulina, jer Srbiju svojim skandaloznim ekstremističkim izjavama vuku u mračnu i sramotnu prošlost.

"Izjave poput ovih ne smeju proći nekažnjeno, jer nam jasno govore da se oni koji su činili Miloševićevu ratnu mašineriju ni najmanje nisu pokajali ili promenili i spremni su da ponove ista nepočinstva ako im to dopustimo”, ocenio je Čanak.

Prema pisanju medija, u presudi nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću navodi se da nije bilo dovoljno dokaza da je Milošević bio saglasan sa stvaranjem etnički čiste teritorije.

Vulin je izjavio juče da je Haški tribunal "potvrdio ispravnost politike" Miloševića, a Dačić da je taj sud ; presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track