DA LI ĆEMO ŠEŠELJA PONOVO VIDETI U HAGU Šarović: Samo pretresno veće može da odluči

Šta može da se dogodi narednih dana

DA LI ĆEMO ŠEŠELJA PONOVO VIDETI U HAGU Šarović: Samo pretresno veće može da odluči

Politika -
Zamenik predsednika SRS odmah je na početku razgovora bio izričit da Šešelj neće dobrovoljno otići u Hag

BEOGRAD - O odluci Haškog tribunala da se ponovo razmotri odluka o Šešelju razgovarali su Nemanja Šarović iz SRS-a i Sandra Orlović, iz Fonda za humanitarno pravo. Zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović odmah je na početku razgovora bio izričit da Šešelj neće dobrovoljno otići u Hag.„Otišao je 2003. godine, potukao ih je do nogu i izgubio 12 godina života. Očigledno da Haški tribunal nije u stanju da mu sudi, a nema razloga zbog čega bio on otišao u nešto što znači njegovu smrt“, naveo je Šarović.Prema njegovim rečima, Srpska radikalna stranka će sačekati odluku pretresnog veća koje jedino moće da odlučuje da li će nekog da optužuje. Međutim, kako dodaje, odluka koja se od njih traži je suprotna od pravilnika postupka o dokazima.

Sandra Orlović iz Fonda za humanitarno pravo je na to istakla da je Šešelj od jula prošle godine najavljivao da će odbiti da se vrati u Haški tribunal.

Na pitanje kakva je to poruka, ona navodi da se zna kakvim se marketingom Šešelj služio tokom karijere. „Ovo njemu prija, on želi pažnju, pre svega međunarodnu. Nemam nikavu sumnju da će Vlada Srbije postupiti po nalogu za hapšenje ukoliko pretresno veće donese tu odluku i ukoliko, naravno, Šešelj bude zdrav“, rekla je Sandra Orlović.

Međutim, Nemanja Šarović ju je odmah nakon toga optužio da je „samo još jedan produžena ruka režima“, kao i da ona uopšte nije pročitala odluku o privremenom puštanju Šešelja. „Očekivao sam da će se ponašati kao pravnik i da će izneti neke pravne dokumente. Odluka je doneta preglasavanjem, dvoje sudija je napisalo na sedam strana zbog čega navode da većina nije mogla doneti takvu odluku i da je njome naneta greška“ navodi Šarović.

Prema njegovim rečima, 6. novembra kada je doneta odluka pretresnog veća Serž Bramerc se nije žalio i rekao je da se neće žaliti. Time je, kako ističe, ona postala pravosnažna. „Međutim, nakon pritisaka iz Evrope i iz Hrvatske Bramerc je zatražio da preispita odluku, dok je pretresno veće utvrdilo da nema novih činjenica koje bi se uzele u obzir“, istakao je Šarović.

Na pitanje da li je ovo situacija koja nikome nije potrebna Sandra Orlović ističe da je tribunal sam sebi naneo štetu. „Vladi nikako ne odgovara takva odluka, ovo će biti prvo skorije hašenje haškog osuđenika. Osim toga, ovo je i prvi put da je neko pušten na privremenu slobodu, a problem je i što Šešelj sa ljudima iz sadašnje vlade deli političku prošlost“, istakla je Orlović.

Prema njenim rečima, osim Šešeljeve bilo je još problematičnih odluka, među kojima su Perišić, Gotovina i drugi

„Odluka Haškog tribunala je bila čudna, to je bio jedan presedan. Pretresno veće je pustilo Šešelja na privremenu slobodu na osnovu naivne procene da će se on vratiti u tribunal i postupiti po nalogu veća. Međutim, Nemanja Šarović je na to naveo da nijedan ozbiljan i normalan čovek ne može reći da je čudno pustiti nekoga posle 12 godina u zatvoru.

„Reći da Šešelju to odgovara, čoveku koji oboljeva od raka i čije je zdravle ugroženo i koji je za ova četiri meseca bio na više pregleda nego za 12 godina u Haškom tribunalu. Naljuti se Zapad na Vučića zbog govora, pa što njega onda ne optuže kao saučesnika Šešelju u njegovim navodnim krivičnim delima“, upitao je Šarović“. Sandra Orlović je istakla da Vlada Srbije mora da isporuči Šešelj i da ne postoji druga opcija, kao i da je od Vlade Srbije zatraženo da da garancije.

Nemanja Šarović je na to odgovorio da Vlada nije dala nikave garancije kao što je više puta ponovljeno i da „zamislite nas niko nije pitao kada su pustili velikog i zločastog Vojislava Šešelja“ Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije tokom dana da niko neće na prepad da hapsi predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track