Da li se sprema novi balkanski rat?
Foto: Kurir

Branko Radun, politički analitičar

Da li se sprema novi balkanski rat?

Komentar dana -

Hrvatska politička elita se pre nekoliko godina potpuno zaglavila u ekstremističkoj, šovinističkoj i ustaškoj retorici. Levičari tvrde da zbog socijalnih problema i odlaska mladih, za šta nemaju rešenje, hrvatski političari povampiruju ekstremizam i ustaštvo.

Primetan je izuzetno jak uticaj Katoličke crkve i konzervativnih stavova, poput glorifikacije Alojzija Stepinca, koji je bio duhovnik ustaške soldateske.

Analitičari se slažu da trenutna isforsirana histerija ustaštva i antisrpstva dolazi od potrebe HDZ da pojača svoj rejting na izborima.

Stoga mnogi smatraju da u ovom trenutku ne treba odgovarati na provokacije da to ne bi ojačalo pozicije ekstremne desnice, koja je tamo primarno antisrpska. Trenutno se u Hrvatskoj održava takmičenje za najvećeg političkog ustašu u predizbornoj kampanji.

Bivši premijer Milanović je, iako levičar, uspeo da ostvari dva indeksna poena prednosti na skali ustašluka posle objavljivanja prisluškivanih razgovora s braniteljima.

Zanimljivo je da u odnosu na „levičara a ustaškog potomka“ Milanovića i glavešine otvoreno proustaškog HDZ glasovi branitelja iz Domovinskog rata zvuče razumno i pomiriteljski. A to je zaista strašno.Srbija na sve ovo treba da odgovori, ali da izbegne zamku provokacija u predizbornoj kampanji, koja zapravo dodatno radikalizuje Hrvatsku i ugrožava opstanak onih preostalih Srba.

Odgovor treba da bude odlučan i kulturan - preko popisa svih žrtava hrvatskog genocida nad Srbima, započetog 1941, a dovršenog 1995. Zatim kroz promociju te istine u svetu, a pre svega u metropolama, da bi konačno istina o Jasenovcu postala šire poznata. Izložba u UN koju je otvorio Kusturica je primer toga.

No, odgovor treba da bude i ekonomski, i kulturni, i medijski. Ono što zabrinjava je da povampirenje ustaške ideologije u Hrvatskoj nije vezano samo za izbore.

Isto tako je očito da niko na Zapadu nema problem s tim. Stoga sejavlja bojazan da bi vlast HDZ u Zagrebu, Izetbegović u Sarajevu i eventualna pobeda Klintonove u SAD doneli povratak u devedesete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track