DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Danas se navršava 13 GODINA od POGROMA NAD SRBIMA na Kosmetu
Foto: Youtube Pt

Najstrašniji dan u bližoj srpskoj istoriji

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Danas se navršava 13 GODINA od POGROMA NAD SRBIMA na Kosmetu

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Danas se navršava 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili preko trideset srpskih svetinja.

U talasu nasilja na KIM tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu. Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Foto: AP
Foto: AP

Kurir TV: Jezive činjenice o martovskom pogromu na Kosovu

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100. Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu i Metohiji procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina.

Tokom martovskih nereda na Kosovu i Metohiji proterano je 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.Povod ili izgovor za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubin Potoka od kojih se jedan utopio u reci, što nije bilo tačno.Istraga UNMIK policije utvrdila je da su optužbe bile lažne. Martovske događaje na KiM osudili su Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela rezoluciju.

Ovako je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić prošle godine podsetio na stravično martovsko stradanje Srba...

Trinaesta godišnjica od martovskog pogroma biće obeležena sutra u Kosovskoj Mitrovici polaganjem venaca i odavanjem pošte stradalima na Kosovu i Metohiji 17. i 18. marta 2004. godine.Martovski pogrom je događaj koji ne smemo da zaboravimo, a naša obaveza je da se sa velikim pijetetom setimo svih palih žrtava, a obeležavanje istog treba da upozori da se ovaj događaj ne sme ponoviti, saopšteno je iz privremnog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Polaganje venaca na spomen ploče Borivoja Spasojevića i Jane Tučev, koji su u Kosovskoj Mitrovici stradali za vreme martovskog pogroma nad Srbima pre 13 godina biće obavljeno sutra a venci će biti položeni i na Spomenik istine u blizini glavnog ibarskog mosta u ovom gradu.Vence će, kako je najavljeno, položiti članovi porodica nastradalih, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i predstavnici opštinske uprave.U velikoj sali Doma kulture u Gračanici sutra će biti održana Akademija posvećena 17. martu 2004. godine pod nazivom Da se ne zaboravi u organizaciji Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track