Dačić: Biće rekonstrukcije zato što to tako Vučić voli
Foto: Dado đilas

U februaru

Dačić: Biće rekonstrukcije zato što to tako Vučić voli

Politika -
Mislim da on (Aleksandar Vučić) ne zna u ovom trenutku ko će biti promenjen, kazao je šef srpske diplomatije

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će do kraja januara, odnosno početkom februara, doći do rekonstrukcije Vlade Srbije.

"Biće rekonstrukcije, zato što to tako (premijer Aleksandar) Vučić voli", rekao je Dačić.

On je naglasio da sigurno neće biti smenjeni ministri o kojima proteklih dana pišu mediji, a koji najavljuju da će iz vlade otići aktuelni ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Željko Sertić i ministar prosvete Srđan Verbić.

"Mislim da on (Aleksandar Vučić) ne zna u ovom trenutku ko će biti promenjen", kazao je Dačić.Dačić je rekao da će "verovatno biti promena u vladi", a na pitanje novinara da li su potrebne promene u vladi, odgovorio je da je juče premijer o tome govorio na sednici vlade u smislu da će on o tome razmišljati krajem januara ili početkom februara.

Od kako je posle martovskih izbora formirana Vlada Srbije, došlo je do promene u julu, kada je ostavku podneo tadašnji ministar finanasija Lazar Krstić i kada je na njegovo mesto izabran Dušan Vujović, a potom za ministra privrede Željko Sertić.

Govoreći o sporenju između predsednika Srbije Tomislava Nikolića i nemačkog ambasdora Hajnca Vilhelma oko toga da li je priznanje Kosova uslov za ulazak u EU, Dačić je istakao da je došlo vreme da se "spusti lopta"."Mora da se ide na relaksaciju cele te priče, ja razumem predsednika, ali mora da se spusti lopta", kazao je Dačić i dodao da zbog praznika nije mogao da razgovara sa nemačkim ambasadorom.

Dačić je najavio da će "sledeće nedelje predsednik vlade primiti nemačkog ambasadora". On je ponovio da "zvanično to ne može da bude uvršteno kao zahtev zato što ni sama EU oko toga nema jedinstven stav".Ministar spoljnih poslova je istakao da je predstojeće predsedavanje Srbije OEBS-om dokaz promenjenog međunarodnog položaja i pozicije Srbije, da je veliki izazov, ali i velika šansa da se pokaže kao ozbiljna zemlja."To je nama prilika da mi promovišemo svoju državu, da smo u stanju da posredujemo u međunarodnim konfliktima i da vodimo jednu takvu međunarodnu organizaciju kao što je nekada Jugoslavija bila".

Šef diplomatije je dodao da je to je jedini ispravni i pravi put da Srbija bude jaka i poštovana, jer jedino će tako moći kao mala zemlja da zaštiti i ostvari na najbolji mogući način svoje interese.

Dačić, koji je i predsednik SPS, rekao je da je ta stranka danas potpuno drugačija, nego što je bila pre 2000. godine, da se SPS potuno promenio, da ima novi program, a da u svom delovanju nema ništa što je karakterište kao partiju prošlosti. On je najavio da se SPS polako priprema za sledeći kongres te stranke, koji će biti za četiri godine i za novi način izbora rukovodstva - da samo članstvo bira predsednika.

Dačić je rekao da je kongres koji je održan predstavljao reformu stranke, ističući da je promenjena ruža, koja je bila simbol JUL-a i da je istaknuta zvezda, koja će biti vodilja u narednom peirodu i koja predstavlja otklon od onoga što je bilo loše u periodu pre 2000. godine.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track