DAČIĆ: DS sam vratio u život ŠUTANOVAC: A sad si Vučićev otirač!
Foto: Zorana Jevtić

Žestoka javna prozivka bivših koalicionih partnera

DAČIĆ: DS sam vratio u život ŠUTANOVAC: A sad si Vučićev otirač!

Politika -

Lider SPS poručio demokratama da su 2008. došli na vlast zahvaljujući njemu, predsednik DS mu odgovorio da ga premijer i ministri iz SNS redovno ponižavaju

Lider SPS Ivica Dačić ponovo je ušao u javni duel s demokratama, kojima je poručio da su ih socijalisti vratili u život posle izbora 2008. Aktuelni i bivši lider DS, Dragan Šutanovac i Boris Tadić, nisu mu ostali dužni, odgovarajući mu da u SPS sada najbolje vide ko je korektan partner kada ih SNS redovno ponižava i da ga ne zanimaju njegove bajke o „reanimaciji“.Povod za okršaj bilo je izlaganje poslanika SDS Miroslava Aleksića, koji je Dačiću tokom rasprave u Skupštini Srbije rekao da su njega Boris Tadić i DS vratili u život.Menjao vlade- Vi ste, gospodine Dačiću, učestvovali u svim vladama od 2008. godine i sve politike su vam odgovarale. Tada ste se borili protiv Vučića, danas se borite protiv Tadića. Prozivate Tadića i DS, kojima treba da budete zahvalni jer su vas vratili u život, a vi ste posle njima vratili tako što ih prozivate. Sada vam je Vučić novi partner, a videćemo ko će biti sledeći - rekao je Aleksić.

Na to mu je lider socijalista odgovorio da je SPS tada bio u poziciji da odredi da li će na vlasti biti Vojislav Koštunica i Vojislav Šešelj ili Boris Tadić.- Prema tome, nemojte da govorite da ste nas vi vratili u život - rekao je Dačić i dodao da je SPS 2008. sa PUPS i JS mogao da bira ko će biti na vlasti.- Bili smo samo Miodrag Rakić i ja kod Tadića te noći, nigde nikog nije bilo. Mi smo vas vratili u život - rekao je Dačić u parlamentu, kao i da je SPS uvek bio korektan partner.Na sve ovo Šutanovac u razgovoru za Kurir kaže da je DS 2008. predvodio koaliciju koja je osvojila gotovo 40 odsto glasova na izborima i da ih SPS ni na koji način nije „vratio u život“.Mogao je da bira- Činjenica je upravo suprotna, a ko je i koliko bio korektan partner, to Dačić najbolje može da vidi u poslednje četiri godine, kad je bio ponižavan, kako od svojih koalicionih partnera, tako i od stranačkih kolega koji javno govore protiv njega i politike SPS, koji je u međuvremenu postao politička organizacija bez politike i samo s jednim ciljem, a to je opstanak u službenom kabinetu bez ikakvog uticaja. Tačno je da je Dačić mogao da bira i 2012. Konačno, izabrao je da ga premijer i ministri iz SNS redovno ponižavaju - odbrusio je Šutanovac lideru SPS.Ništa blaži nije bio ni bivši lider DS Boris Tadić, koji je te 2008. vodio demokrate.- Dačićeve priče o političkim „reanimacijama“ su besmislene, mada je dobro što priznaje da je SPS imao izbor, a da mi nismo. To je upravo ono o čemu govorim sve vreme odgovarajući na optužbe - mi nismo oživeli SPS, već nismo imali drugi način da sprečimo formiranje nacionalističke vlade SPS-DSS-SRS, koja bi Srbiju uvela u katastrofe s nemerljivim gubicima. SDS se bavi aktuelnim problemima i opozicionom političkom borbom protiv pogubne vlasti, koja unazađuje našu državu i društvo. Nemamo vremena da se bavimo Dačićevim memoarskim utiscima i smatramo da građane zanima njihova sadašnjost i budućnost, a ne bajke o prošlosti - kazao je Tadić.

Primio udar i od radikalaŠEFA SPS NAPAO I ŠAROVIĆU jednom trenutku, Dačić je u Skupštini rekao da mu je draže da razgovara s onima koji nisu preletači, aludirajući na poslanika SDS Gorana Bogdanovića, ranije člana DS, koji se bio javio za reč. Potom se u raspravu uključio poslanik SRS Nemanja Šarović, koji je Dačiću rekao da ne kritikuje preletače, jer je u koaliciji sa strankom preletača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja