DAČIĆ LETI IZ VLADE?! Vučić za tri meseca pravi rekonstrukciju
Foto: Marina Lopičić

Sve izvesnije da će premijer menjati ministre

DAČIĆ LETI IZ VLADE?! Vučić za tri meseca pravi rekonstrukciju

Politika -

Lideru socijalista zameraju što suviše „solira“ i javno se prepucava s članovima vladajuće koalicije.

Sastav Vlade daleko je od toga da je „zacementiran“ do sledećih izbora jer postoje velike šanse da za tri meseca bude rekonstrukcija u kojoj bi odlasku iz Nemanjine najbliži bili lider SPS Ivica Dačić i njegova partija, saznaje Kurir.U intervjuu za Kurir premijer Aleksandar Vučić rekao je da nije nemoguće da dođe do mešanja karata u Vladi.- Ne možemo da znamo da li će neko napraviti neku krupnu grešku. Ne razumem zašto se diže tolika fama zbog toga. Desi se, povredi se Riberi, pa neko mora da uđe umesto njega. Plaćeni ste ozbiljno za državni posao i morate da ga radite posvećeno - poručio je on.S obzirom na to da je premijer već nekoliko puta upozoravao članove Vlade da se ne prepucavaju, čarke Dačića i ljudi s liste SNS zbog toga ko je parazit na Vučićevim leđima mogu da budu moguća uvertira u rekonstrukciju i da prerastu u „krupnu grešku“ zbog koje će šef SPS dobiti crveni karton.Stranka na prvom mestu- Dačić je prvi koji se oglušio o Vučićeve preporuke i vidljivo je da je ministar koji se najuočljivije bavi stranačkom politikom, pa nije isključeno da u okviru rekonstrukcije više ne bude mesta za SPS u Vladi - kaže naš izvor.Politički analitičar Dragomir Anđelković ne isključuje mogućnost rekonstrukcije Nemanjine 11, u kojoj više ne bi bilo mesta za SPS.- Poznato je da je Vučić pragmatičan političar i sasvim je sigurno da će u narednom periodu razmatrati sve opcije koje bi ojačale poziciju Vlade. Ne isključujem mogućnost da se to i desi, imajući u vidu nastupajuće predsedničke izbore - smatra Anđelković.

Na mogućnost da upravo predsednička kampanja zakuva odnose u Vladi ukazuje i politički analitičar Branko Radun.- Predsednička kampanja bi mogla da zakomplikuje odnose unutar Vlade, jer je pitanje da li će vladajuća koalicija imati svog kandidata i ko će to biti. Oni mogu da budu problem unutar Vlade, a koliko će biti, zavisi od toga da li će vladajuća koalicija imati svog kandidata i ko će to biti. Tek ćemo videti da li će se Dačić držati onoga što je najavio, da se povuče iz predsedničke trke ukoliko bude zajedničkog kandidata - kaže Radun.On dodaje da je priča o rekonstrukciji tema za razmišljanje koalicionim partnerima, ali i onima na listi SNS.Zavođenje reda- To jeste način da se disciplinuju ljudi. Naša stara boljka je što ministri, čim se formira Vlada, počinju da rade po svome i skloni su da rade po ličnom, grupnom ili stranačkom interesu. Rekonstrukcija uvek služi da se disciplinuju partneri, da se poruči da niko nije nezamenljiv i da nema opuštanja. Postoji mogućnost da ne bude tako drastična i da Vučić odabere drugačiji format, a ne odlazak SPS iz Vlade. Dačić i svi koji padnu pod nož rekonstrukcije mogli bi da ostanu bez nekih nevidljivih a veoma bitnih pozicija, pošto nisu samo ministarska mesta u igri već i agencije, javna preduzeća, odbori... - nabraja on.Funkcioner SPS Novica Tončev kaže da njegova stranka ne beži od rekonstrukcije Vlade.- Ipak je to tema koju bi trebalo da inicira SNS, s obzirom na snagu u Skupštini. Poznato je da i bez nas imaju većinu jer je narod tako glasao - kaže Tončev.Ivica Dačić nije odgovarao na poruke Kurira.

Moguća rešenjaPOPOVIĆ POTPREDSEDNIK, JOŠ DVA MINISTARSTVAO rekonstrukciji Nemanjine 11 povele su se priče odmah posle formiranja Vlade. Spekulisalo se da će biti uključeni novi resori, a da će Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja, dobiti resor za EU. Predsednik SNP Nenad Popović trebalo bi da bude direktor Kancelarije za Rusiju ili da dobije potpredsedničko mesto u Vladi. Moguće je i da će biti formirano posebno ministarstvo koje će se baviti zaštitom životne sredine, a beogradski sekretar za ekologiju Goran Trivan viđen je za tu poziciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track