Dačić: Ne znam kakav će biti svet, ali Srbija će 2016. biti na dobrom putu
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Šef srpske diplomatije istakao da je vlada naučila lekcije

Dačić: Ne znam kakav će biti svet, ali Srbija će 2016. biti na dobrom putu

Politika -
BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da će Srbija iduće godine zasigurno biti na dobrom putu.

On je istakao da ne zna kakav će biti svet 2016. godine, ali da zna kakva će biti Srbija. "Sigurno će biti na dobrom putu", naglasio je Dačić.

Dačić se osvrnuo na govor premijera Aleksandra Vučića, koji je otvorio skup, rekavši da činjenica da je šef srpske vlade u svom obraćanju govorio o "godinama, a ne godini pred nama", jasno pokazuje veliki napredak koji je ostvarila zemlja i ponovio da to znači da je na dobrom putu.

Šef srpske diplomatije istakao je da je vlada naučila lekcije i ispravila greške prošlosti, obezbedila novi položaj Srbije... Dačić je podvukao da je u ovoj godini Srbija ostvarila istorijske rezultate. "Pre svega je Srbija započela put ka EU otvaranjem prvih poglavlja, uspešno predsedavala komplikovanom organizacijom kao što je OEBS. Svakom organizacijom u teškim uslovima međunarodnih odnosa koji vladaju danas, a koja se bazira na principu konsenzusa je gotovo nemoguće upravljanti bez velikog uticaja i snage zemlje. Srbija je u tome bila uspešna", kazao je on.

Šef srpske diplomatije je ukazao i na rezultate koje je Srbija ostvarila i u odbrani nacionalnih i državnih interesa, kao što je glasanje u Unesko, sprečavanje rezolucije o Srebrenici u UN, imajući u vidu da bi se time, kako je ukazao, bacila senka na srpski narod. "Mi svet možemo da menjamo, on će biti određen cenom nafte, odnosom velikih sila, odgovorom na ključna pitanja od ekonomske krize do borbe protiv terorizma, migrantske krize", dodao je Dačić. On je rekao da su premijer i on na proslom ministarskom savetu OEBS mogli da pročitaju delove govora koje je Josip Broz Tito držao pre četiri decenije i da niko ne bi primetio da je to bilo izlaganje od pre toliko vremena, jer danas, iako nema dva bloka, postoje suprostavljeni interesi velikih sila.

"To su odnosi na globalnom planu na koje Srbija kao mala zemlja ne može da utiče kao neke druge velike zemlje, ali možemo da menjamo naš položaj i ulogu. Svaki korak koji napravimo unutar Srbije biće korak bliže ka našim spoljnopolitičkim ciljevima. Zato se uređivanjem Srbije bližimo modernoj Evropi i svetu", podvukao je on na konferenciji Ekonomista "Svet u 2016." Dačić je istakao da Evropa nije sama po sebi cilj, idealan recept za Evropu nije pronađen, ali da je Evropa idealni recept za Srbiju. "Mislim da smo načinili velike korake napred", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track