DAČIĆ PREDSTAVLJA SRBIJU U NJUJORKU: Savet bezbednosti UN danas o Kosovu
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova/Arhivska Fotografija

Sednica na Ist Riveru

DAČIĆ PREDSTAVLJA SRBIJU U NJUJORKU: Savet bezbednosti UN danas o Kosovu

Politika -

BEOGRAD - Savet bezbednosti UN danas će razmatrati tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o radu Unmika u kojem je naveo da "realizacija sporazuma Beograda i Prištine nije značajno napredovala".


Srbiju će na sednici u Njujorku predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će dati osvrt na Banov izveštaj i izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i delovanja Unmika. U ime Kosova obratiće se ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku.

Dačić je kazao da će se "svim sredstvima suprotstaviti retorici i logici" Čitaku koja je, kako je rekao, "poznata po neprincipijelnim i žustrim napadima na Srbiju na svakoj sednici SB UN".

"Želimo da nastavimo dobre odnose u regionu, želimo regionalni mir i stabilnost, ali ne možemo prihvatiti jednostrane akte kao što je proglašenje nezavisnosti Kosova. Takodje, insistiramo na formiranju Zajednice srpskih opština", rekao je Dačić.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ban Ki Mun je u izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula, objavljenom početkom avgusta, naveo da su kosovske i srpske vlasti potvrdile posvećenost dijalogu, ali i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da pokažu novu kreativnost, fleksibilnost i spremnost za kompromis kako bi došlo do napretka u dijalogu i Kosovo i širi region postavili na put stabilnosti i razvoja.

Prema njegovoj oceni, praktično sprovodjenje sporazuma Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije "nije značajno napredovalo", a dodao je i da "Beograd i Priština nastavljaju da se medjusobno optužuju za manjak napretka".

Priština navodi da je Beograd blokirao sprovodjenje sporazuma o energetici, telekomunikacijama i otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici, dok Beograd navodi da Priština sprečava osnivanje Zajednice srpskih opština kao i da napori Kosova da se učlani u medjunarodne organizacije negativno utiču na atmosferu dijaloga, piše u izveštaju.U međuvremenu, sredinom avgusta, počeli su radovi na rekonstrukciji mosta na Ibru koji Mitrovicu deli na srpski i albanski deo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track