Dačić: Predstoji nam teška bitka u Unesku
Foto: KURIR Damir Dervišagić

Uoči Generalne skupštine

Dačić: Predstoji nam teška bitka u Unesku

Politika -
Posebno sam istakao opasnost u kojoj se nalazi našše kulturno nasleđe, izneo činjenično stanje, istakao da se na Kosovu nalaze četiri objekta pod zašštitom Uneska. Osim tog fizičkog unišštenja, istakao sam i činjenicu da su na gotovo svima njima ispisani grafiti Islamske držžave protiv koje se danas bori čitav svet, rekao je šef srpske diplomatije

NJUJORK - Srbiji predstoji tešška diplomatska bitka u Unesku kako bi se sprečio prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju, rekao je ššef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je deo delegacije Srbije, predvođene predsednikom Tomislavom Nikolićem, koja učestvuje na generalnoj debati 70. jubilarnog zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku i pratećim skupovima. Š

Šef srpske diplomatije je učestvovao sinoć na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Uneska. On je rekao da je ministre upoznao sa tešškom situacijom u kojoj se nalazi srpsko kulturno nasleđe na Kosovu. "Posebno sam istakao opasnost u kojoj se nalazi našše kulturno nasleđe na KiM, izneo činjenično stanje, istakao da se na Kosovu nalaze četiri objekta pod zaštitom Uneska. Naravno, osim tog fizičkog unišštenja, istakao sam i činjenicu da su na gotovo svima njima ispisani grafiti Islamske držžave protiv koje se danas bori čitav svet", rekao je Dačić.

Srpski ššef diplomatije priznao je da predstoji tešška diplomatska bitka da se spreči prijem Kosova u Unesko. "Većina zemalja shvata koliko je složžena ova tema, međutim, njihove držžave su donele odluku o priznanju jednostrano proglaššene nezavisnosti Kosova, tako da ćemo voditi teššku borbu u Izvšršnom savetu i na Generalnoj konferenciji Uneska koji su predviđeni u oktobru i novembru ove godine", dodao je on.

Srbija ukazuje na to da je stavljanje ove teme na dnevni red pre nego ššto smo o tome raspravljali u dijalogu koji se vodi u Briselu kontraproduktivno i da bi predstavljalo dalju tešškoću u naššem daljem dijalogu, rekao je ministar. Dačić ističe da se čini sve što je moguće da se ukažže na šštetnost takve odluke i politizaciju Uneska.

"Da li ćemo uspeti? Ponekad nije važžno da li ste u pravu, već kakve su brojke. Trenutno nisu na naššoj strani ali ukazujemo na to da je ovde reč o specifičnom prilazu verskom i kulturnom nasleđu, njegovom unišštenju i da nema nikakve razlike da li to čini ID ili bilo ko drugi, pa tako i na KiM", rekao je Dačić. Dačić će u utorak i sredu u svojstvu izaslanika premijera Aleksandra Vučića prisustvovati sastancima posvećenim mirovnim operacijama u svetu i borbi protiv terorizma koje organizuje predsednik SAD Barak Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track