Dačić: Ružo, ti si hrvatski Voja Šešelj!
Foto: Dragana Udovicic

Svađa srpskog ministra i hrvatskih poslanika

Dačić: Ružo, ti si hrvatski Voja Šešelj!

Politika -
Potpredsednik Vlade poručio desničarki Ruži Tomašić, poznatoj po izjavama da je Hrvatska samo za Hrvate, da mu ne drži lekcije. Ona mu uzvratila da njegova arogancija u evropskim institucijama ne prolazi

BEOGRAD - Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, upao je juče u klinč s hrvatskim parlamentarcima na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana.Dačić je predstavnicima Evropskog parlamenta iz Hrvatske održao lekciju, dok su se oni držali retorike da se Srbija nije ogradila od lidera SRS.- Tužilaštvo se nije žalilo na odluku o puštanju dok je Šešelj bio u Hagu, a žali se sad kad je u Beogradu.Šešeljeva politika treba da bude osuđena, ali ne i Srbija, a mi smo se od njega ogradili. Nastavićemo s razvojem regionalne saradnje. Ali teško je graditi mir i stabilnost u regionu ako se usvaja rezolucija o Šešelju - rekao je Dačić obraćajući se kolegama iz regiona i članovima spoljnopolitičkog komiteta EP.StampedoZatim je usledio stampedo optužbi hrvatskih parlamentaraca.Prvi je krenuo Andrej Plenković (HDZ), koji je i potpredsednik Odbora za spoljnu politiku, tvrdeći da Srbija ne može biti verodostojna ako ignoriše Šešeljevu ratnu retoriku.- Ministre, kažete da je EU popularna u Srbiji. Nadam se i da su evropske vrednosti popularne - rekao je Plenković, a u raspravu se zatim uključila Ruža Tomašić, poslanica desničarske Hrvatske stranke prava, javnosti poznata po izjavama da je Hrvatska za Hrvate i da ne bi volela da joj se ćerka uda za Srbina.- Gospodine Dačiću, arogancija u ovom parlamentu ne prolazi. Znamo šta je bilo i da ste vi bili najbliži saradnik Šešelja - rekla je Tomašićeva.

Sa šahovnicom u parlament... Ruža Tomašić
Sa šahovnicom u parlament... Ruža Tomašić

Srpski šef diplomatije je zatim hrvatsku desničarku uporedio s liderom radikala i poručio joj da mu ona neće držati lekcije!Pravni cirkus- Nisam arogantan. Nemamo razloga da se bilo kome pravdamo, naročito na te optužbe koje dolaze od gospođe Tomašić. Poštujem svakoga koga je birao hrvatski naroda Ne prihvatam da baš od nje dobijam lekcije o evropskoj Srbiji - rekao je Dačić.Dubravka Šuica iz HDZ uhvatila se za Dačićevu nedavnu nespretnu izjavu na engleskom, u kojoj je rekao da je strateški cilj Srbije izlazak na more. Dačić je i na to imao spreman odgovor.- Nemamo nameru da izađemo na more, ali vi imate nameru da Srbi dođu na more! Hrvatska je u Evropskoj uniji i trebalo bi da budete uzor svima u demokratiji - zaključio je Dačić.

Ivica Dačić za KurirLAŽU O SRBIJIDačić kaže da je morao da reaguje oštro jer neki hrvatski poslanici zloupotrebljavaju članstvo u EU kako bi iznosili laži o Srbiji:- Pozvao sam ih da se oni obračunaju sa svojim Šešeljima. Tada će sve biti mnogo lakše. Bez obzira na izbore u Hrvatskoj, to ne bi smelo da utiče na naše odnose.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track