DAČIĆ: Slučaj Libija je stvar nove vlade, a novi šef misije u EU mora da čeka odobrenje svih članica
Foto: Dado Đilas

Još nema izveštaja libijske države

DAČIĆ: Slučaj Libija je stvar nove vlade, a novi šef misije u EU mora da čeka odobrenje svih članica

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija još nije dobila izveštaj libijske države o pogibiji dva službenika naše ambasade u Tripoliju, da su na osnovu te činjenice već sastavljeni neki predlozi, ali da je to stvar nove vlade.

"Sada govorim o nečemu što bi verovatno trebalo da uradi sledeća vlada, ne bih da prejudiciram odluku sledeće vlade", rekao je Dačić novinarima, na pitanje šta je sa slučajem pogibije dva službenika u našoj ambasadi u Tripoliju.

Upitan za imenovanja novih ambasadora, Dačić je ponovio da je i to pitanje za novu vladu, podsećajući na diplomatsku praksu da se ne saopštavaju imena ambasadora pre nego što dobiju agremane.

On je naveo da je određen i novi šef misije pri EU koji treba da dobije agremane, odnosno odobrenja svih država članica EU.

"I ne bismo ni ulazili u ove polemike ko je i zbog čega opozvan, da Lopandić (razrešeni šef misije pri EU, Duško) nije poslao pismo. Vlada Srbije ima puno pravo i vlasna je da donosi odluke o imenovanju i opozivu i izlišno je da bilo šta dalje o tome govorimo", naveo je Dačić.

Dodao je da će svakako biti promena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, da će biti novih imena, popunjavanja mesta...

"Biće potrebna reforma diplomatije i novi zakon o spoljnim poslovima, podmlađivanje diplomatskog kadra. Ja nisam zadovoljan time, 20 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava je u penziji. To tako više ne može, mora da se obnovi diplomatski kadar", naglasio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track