DAČIĆ U KIŠINJEVU: Moldavija neće menjati stav o priznanju Kosova
Foto: Ap

Uzajamni odnosi za primer

DAČIĆ U KIŠINJEVU: Moldavija neće menjati stav o priznanju Kosova

Politika -

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom jednodnevne posete Moldaviji razgovarao je sa moldavskim premijerom Pavelom Filipom i šefom diplomatije Andrejem Galburom i u tim susretima je rečeno da Moldavska strana neće menjati stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

U razgovorima je cenjeno da odnosi Srbije i Moldavije mogu predstavljati primer odnosa dve zemlje.Konstatovano je da politički odnosi koji su na visokom stepenu zahtevaju dalje kontakte dve zemlje na svim nivoima, ističe se u saopštenju.

Dačić je pozvao premijera Moldavije u zvaničnu posetu Srbiji, a ministra spoljnih poslova da uzme učešće u radu Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), kojom Srbija predsedava, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.Dogovoreno je da se, što je moguće pre, održe bilateralne konsultacije dva ministarstva na kojima bi se razmenila iskustva o evropskim integracijama Srbije i Moldavije, budući da obe zemlje teže članstvu u EU. I stovremeno je konstatovano da treba razmotriti ugovorno stanje i obezbediti potpisivanje sporazuma o saradnji dve zemlje u oblastima u kojima postoji zajednički interes i intenzivirati ekonomsku saradnju. koja zaostaje za stepenom političkih odnosa.

U razgovorima je posebno posvećena pažnja značaju principa teritorijalnog integriteta obe zemlje i pružena uzajamna podrška u tom smislu.Moldavska strana je pružila čvrsta uveravanja da se njihov stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije neće menjati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track