DAČIĆ U PANICI PORUČIO VUČIĆU: Batali Tomu, završićeš kao Tadić i Sloba!
Foto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

Gubi živce

DAČIĆ U PANICI PORUČIO VUČIĆU: Batali Tomu, završićeš kao Tadić i Sloba!

Politika -

Samo 24 sata je ostalo do sastanka Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, na kojem će odlučiti o kandidatu SNS za predsedničke izbore, a nervoza među političkim akterima dostigla je vrhunac!

Potpredsednik Vlade i lider SPS Ivica Dačić poručio je juče da neće da njegova sudbina zavisi od nečijih nerealnih ambicija i pozvao Vučića da donese racionalnu odluku, pošto samo njegova kandidatura obezbeđuje sigurnu pobedu.Pobeda u prvom krugu- Pozivam Vučića da donese racionalnu odluku koja će doneti pobedu, a formula za pobedu jeste „Vučić plus Dačić jednako je pobeda u prvom krugu“ - izjavio je Dačić.On je istakao da neće podržati zajedničkog kandidata koji ne može da pobedi u prvom krugu.- Hoću da pobedim na izborima. Neću da moja sudbina zavisi od toga da li neko ima ambiciju koja nije realna u ovom trenutku. Tako se igrao (Slobodan) Milošević, (Boris) Tadić, nadam se i siguran sam da neće i Vučić - rekao je Dačić.On je objasnio zašto je za njega neprihvatljiv Nikolić kao zajednički kandidat SNS i SPS:Nije reč o emocijama- Šta sad, svi mi treba da izginemo da bismo udovoljili želji nekoga da bude kandidat za predsednika Srbije. Ovde nije reč o emocijama, reč je o politici i brojkama. Ako želi da se kandiduje bez podrške SNS, samo napred, na njima je da se dogovore, ali SPS ima jasan stav. Ako je kandidat SNS na predsedničkim izborima Vučić, mi ga podržavamo i mislim da imamo velike šanse da pobedimo u prvom krugu, ako je kandidat neko drugi - ja sam kandidat za predsednika Srbije u ime naše koalicije. A onda ćemo videti ko će koga podržati u drugom krugu.Na Vučića prethodnih dana i naprednjaci vrše veliki pritisak da se kandiduje. Članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović pozvala je Nikolića da podrži Vučića kao predsedničkog kandidata, a Nebojša Stefanović je ocenio da jedino Vučić može u prvom krugu ubedljivo da pobedi.

Odgovor Predsedništvo uzvraća udarac Dačić se nudi za premijeraStanislava Pak, savetnica predsednika Tomislava Nikolića, odgovara da Dačić provokacijama neće uspeti ništa da promeni.- Koliko se sećam, on je upravo od Nikolića dobio mandat da vodi Vladu i jedino mu je Nikolić pružio podršku kada je pala sumnja na njega u aferi „kofer“. To govori o Nikoliću kao čoveku i političaru. S druge strane, Dačić se nudi da bi možda sutra opet obavljao funkciju premijera i govori isključivo o sopstvenoj sudbini. To govori o njemu kao čoveku i političaru - odgovara Pakova i dodaje da budući izbori nisu pitanje pojedinačnih sudbina, već pobeda politike u najboljem interesu građana Srbije:- Građani veruju Nikoliću na osnovu konkretnih poteza i aktivnosti i o tome govori činjenica da je drugi najpopularniji političar, daleko ispred Dačića. Zanimljivo je da oni koji imaju najveće poverenje građana o izborima najmanje govore. Ali oni koji su veoma zabrinuti za svoju sudbinu ne prestaju da provociraju, kao da će to moći nešto da promeni.

Pogrešna procenaMiloševića i Tadića izdala harizmaSlobodan Milošević 2000. i Boris Tadić 2012. izgubili su na predsedničkim izborima pogrešno ceneći svoju harizmu i aktuelni politički trenutak. Obojica su prevremeno raspisala predsedničke izbore, verujući u svoju popularnost i popularnost svojih stranaka, ali nisu predvideli da to nije dovoljno.

Biljana Bojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track