Dačić: Uskoro otvaranje poglavlja
Foto: Msp

Sastanak sa italijanskim kolegom

Dačić: Uskoro otvaranje poglavlja

Politika -
Ovde je sada reč o političkoj proceni država članica da li postoje politički uslovi da se takva odluka donese. Nemačka smatra da se ne mogu otvoriti druga poglavlja dok se ne otvori poglavlje 35 koje je vezano za Kosovo, naveo je ministar spoljnih poslova

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će napredak Srbije na putu ka EU zavisiti od procene da li ima napretka u dijalogu sa Prištinom. Dačić je posle razgovora sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Paolom Đentiilonijem novinarima rekao da će Srbija ispunjavati sve što je potpisano u Briselskom sporazumu i svim onim što je predviđeno planom implementacije, ali da ne može biti odgovorna ako neko postavlja nove uslove.

On je italijanskom kolegi preneo da su završeni skrininzi za sva poglavlja i da to znači da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja.

"Ovde je sada reč o političkoj proceni država članica da li postoje politički uslovi da se takva odluka donese. Nemačka smatra da se ne mogu otvoriti druga poglavlja dok se ne otvori poglavlje 35 koje je vezano za Kosovo", rekao Dačić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem, ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni izjavio je da je Italija potpuno sigurna da proces evropskih integracija Srbije treba da ide korak napred i da postoje svi uslovi da EK u narednim mesecima donese odluku o otvaranju poglavlja.

"Ne možemo da zadržavamo ovaj postupak (evropskih integracija) jer je Srbija preuzela obaveze i radi na njihovm ispunjavanju. Verujem da postoje svi uslovi da Evropska komisija u narednim mesecima donose odluku o otvaranju poglavlja", rekao je Đentiloni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ivicom Dačićem.

Đentiloni je ocenio da dve države imaju odlične političke i ekonomske odnose i najavio da će predsednik Italije Serđo Matarela 25. maja doći u posetu Beogradu.

Kako je dodao, uskoro bi trebalo da bude održana zajednička sednice dve vlade.

"Italija je prvi ekonomski partner Srbije i subjekt koji je najviše podržava na putu ka EU", poručio je Đentiloni.

On je dodao da Italija ceni i to što je Beograd uradio u okviru dijaloga sa Prištinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track