DANAS ISTORIJSKA SEDNICA Poslanici, glas za anketni odbor otkriće ko je nalogodavac ubistva Đinđića!
Foto: AP Darko Vojinović I Profimedia

Vreme da se otkrije pozadina atentata

DANAS ISTORIJSKA SEDNICA Poslanici, glas za anketni odbor otkriće ko je nalogodavac ubistva Đinđića!

Politika -

Skupština Srbije konačno će danas odlučiti da li će biti formiran anketni odbor za rasvetljavanje ubistva Zorana Đinđića, kako bi se, posle 13 godina, otkrila politička pozadina atentata, kao i pravi nalogodavci i inspiratori ubistva tadašnjeg premijera.

Kurir je ujedinio sve srpske političare, koji su podržali osnivanje anketnog odbora kako bi se konačno pronašao pravi ubica premijera, koji je još među nama, ima veliki politički uticaj i posle 13 godina vešto sprečava da istina dođe na videlo.

KURIR UJEDINIO SVE STRANKE I POLITIČARE Naručioca ubistva Zorana Đinđića izvesti pred lice pravde

Srđa Popović, pokojni advokat porodice Đinđić, 2011. godine rekao da je Nebojša Čović osoba koju su pripadnici zemunskog klana Miloš Simović i Dejan Milenković Bagzi označili kao naručioca ubistva Zorana Đinđića.

Foto: Beta
Foto: Beta

Majka i sestra pokojnog premijera Mila Đinđić i Gordana Đinđić-Filipović podnele su krivičnu prijavu u kojoj su tražile od tužilaštva da sprovede istragu protiv Čovića i Ilića, tvrdeći da su izvršili krivično delo podstrekavanja na krivično delo ubistva predstavnika najviših držanih organa, ali ona od tada stoji u fioci.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

U prijavi, koju je za Đinđićevu majku i sestru zastupao advokat Srđa Popović, pored detaljnog opisa krivičnog dela navode se i predlozi dokaza koji treba da se izvedu, a među kojima je pismo Milorada Ulemeka Legije, osuđenog na 40 godina zatvora zbog ubistva Đinđića, izvodi iz svedočenja pripadnika "zemunskog klana", izvodi iz izjava tada aktuelnih političara i drugi.

SRAMOTA SRBIJE KO ŠTITI UBICU ĐINĐIĆA? Dva svedoka označila Nebojšu Čovića kao naručioca likvidacije

Podsetimo, Srpska radikalna stranka u Narodnoj skupštini je na sednici parlamenta 15. decembra javno zatražila formiranje anketnog odbora koji bi analizirao nove činjenice i saznanja u vezi sa pozadinom ubistva Zorana Đinđića, a o kojima je ekskluzivno pisao Kurir. Radikali će tim povodom i danas u holu Doma narodne skupštine održati vanrednu konferenciju za medije, koju će Kurir TV prenositi uživo.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Zamenik predsednika SRS i narodni poslanik Nemanja Šarović je u izjavi za Kurir još jednom ponovio da anketni odbor treba samo da se bavi okolnostima ubistva Zorana Đinđića, a ne njegovom politikom, sa kojom se radikalinikada nisu slagali.

(VIDEO) NAPOKON ISTORIJSKI PREDLOG Šarović: Hoćemo da utvrdimo ko je naručio atentat na Đinđića!

"Nemamo ništa protiv da se Šešelj sasluša, ali trebalo bi saslušati i sve druge aktere - Nebojšu Čovića, Čedomira Jovanovića, Zorana Živkovića, koji su protiv formiranja ovog odbora. Bilo bi dobro da i vladajuća većina podrži formiranje ovog odbora, jer je to valjda logično, s obzirom da su spremni da mu podignu i spomenike. Ja sam u skupštini već obavio razgovore sa poslanicima iz više stranaka i od njih dobio pozitivan odgovor da su spremni da glasaju. Ukoliko do toga ne dođe, to znači da su iz centrala stranaka to pokušali da spreče", navodi Šarović.

On ističe da će na današnjoj sednici parlamenta biti doneta konačna odluka o formiranju odbora.

"Uglavnom su svi za to da se oformi anketni odbor, ali ne deluje da su svi iskreni u tome. Glasanje će pokazati", zaključio je Šarović.

RAT ZBOG ĐINĐIĆA! ŠEŠELJ SVE PROZVAO: Velja je fukara, a Čović mafijaška pudlica! ČITAJTE U KURIRU

Podsetimo, i premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da tim pitanjem treba da se bave tužilaštvo i sudovi, ali i naveo da nema ništa protiv inicijative za formiranje odbora.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Sve što mislite da ima od novih detalja s kojima država nije upoznata, molim vas da to nadležnim državnim organima bude dostavljeno. Nikada nemam ništa, a i ne želim da imam, protiv parlamentarne inicijative", istakao je Vučić.

VUČIĆ: Atentat na Đinđića rasvetliti do kraja

Predsednik Tomislav Nikolić otvoreno je rekao da presudom Miloradu Ulemeku Legiji nije otkrivena prava istina o atentatu na premijera, te da su u otkrivanju političke pozadine, koja je, po njemu, očigledno postojala, zatajili Tužilaštvo i tadašnja vlast.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

"Nemojte ni sumnjati u to da ja zaista želim da se konačno stavi tačka na to, a ubeđen sam da bi Aleksandar Vučić konačno mogao potpuno mirno da stane pred građane Srbije i da kaže: "Evo, imali smo nerešen slučaj Ćuruvije, imali smo nerešen slučaj Đinđića, mi smo to rešili, to smo ispunili." Iskreno, mislim da on jedva čeka da se to konačno reši i da jednu veliku muku i brigu skine s leđa", rekao je Nikolić za Kurir.

EKSKLUZIVNO U KURIRU NIKOLIĆ VIŠE NEĆE DA ĆUTI I PORUČUJE: Ubistvo Đinđića niko nije smeo da reši!

Formiranje anketnog odbora podržali su gotovo svi političari, ujedinjeni u ideji da je došlo krajnje vreme da se rasvetli politička pozadina ubistva premijera Đinđića.

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić među prvima je istakao da stoji na strani ovog predloga.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Mislim da treba da se sazna prava istina mada pitanje je koliko je to moguće posle 14 godina. Ja ću taj predlog podržati sigurno", rekao je Mrkonjić.

MRKONJIĆ POVODOM ISTORIJSKOG PREDLOGA O ANKETNOM ODBORU Vreme da se sazna istina o ubistvu Đinđića

Formiranje anketnog odbora naišlo je i na podršku lidera Dveri Boška Obradovića.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

"Smatramo da je skandalozno da do danas nije ispitano da li je postojao treći metak, ko je i kako u Meljaku ubio Dušana Spasojevića Šiptara I Mileta Lukovića Kuma, da li postoji strani faktor.... To je sve ostalo nerazjašnjeno", rekao je Obradović.

OBRADOVIĆ O ISTORIJSKOM ANKETNOM ODBORU: Skandal što do danas ne znamo pozadinu atentata na Đinđića!

Istog mišljenja bio je i poslanik SDPS Vladimir Marinković koji je istakao da u slučaju atentata na premijera Đinđića, i pored toga što su donete pravosnažne sudske presude, ne znamo šta je politička pozadina.

Foto: Beta/Miloš Miškov
Foto: Beta/Miloš Miškov

"Ako se to radi u svrhu politikanstva, opet prolazimo kroz neke teorije zavere i onda ne podržavamo. Dakle, nemamo ništa protiv ako postoje novi dokazi i detalji", precizirao je Marinković.

MARINKOVIĆ (SDPS) O ISTORIJSKOM ANKETNOM ODBORU: Podržaćemo inicijativu, istina mora da se sazna

Samostalna poslanica Sanda Rašković Ivić za Kurir je navela da je navela da je formiranje Anketnog odbora demokratski princip koji je oduvek podržavala.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

"Zašto da ne? Imate u policiji nešto što se zove "hladan slučaj". Neki slučajevi su rešeni na slične načine i posle 20 godina", podsetila je Rašković Ivić.

RAŠKOVIĆ IVIĆ O ISTORIJSKOM ANKETNOM ODBORU: To je demokratski princip koji podržavam!

I poslanik DS Balša Božović mišljenja je da je potrebno formirati pomenuti Anketni odbor.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Neophodno je, ipak, da taj isti anketni odbor ispita i lidera SRS Vojislava Šešelja i i njegovog kuma Tomislava Nikolića koji su 2003. godine, pre nego što je Šešelj otišao u Hag, na mitingu najavili Zoranovo ubistvo", napominje Božović.

BOŽOVIĆ O ISTORIJSKOM ANKETNOM ODBORU: Što pre formirati odbor i ispitati sve!

I njegov stranački kolega Goran Ješić naveo je da je očigledno da postoji politička pozadina i da slučaj nije do kraja istražen.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

"Mi podržavamo da nadležni rade svoj posao. Mislim da to treba da radi tužilaštvo, da vidimo šta je taj predlog. Ako podrazumeva nadležne institucije, onda u redu. Mislim da Specijalni sud to treba da nastavi da radi", ocenio je Ješić.

JEŠIĆ O ISTORIJSKOM ANKETNOM ODBORU ZA OTKRIVANJE UBICE ĐINĐIĆA: Specijalni sud da nastavi da radi!

S druge strane, lider LDP Čedomir Jovanović otvoreno je rekao da je "zločinačko udruženje čiji je deo Nebojša Čović, u akciji „Stop Hagu“ ubilo pokojnog premijera Zorana Đinđića".

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

"Nisam ja jedini koji to zna, znaju to i drugi, ali ne bi da se opeku", dodao je Jovanović.

ČARLS KROFORD ZA KURIR: Ne čudi me što još nema istine o ubistvu Đinđića

VELJA ILIĆ PROGOVORIO O POZADINI ATENTATA: Čović se sprda, LIČNO ću ga ispitati!

ŠOK! BORIS TADIĆ SPREČIO ISTRAGU UBISTVA ĐINĐIĆA: Zataškao istinu o atentatu!

(VIDEO) ČOVIĆ UHVAĆEN U LAŽI: Priznao da se više puta viđao s Legijom!

EKSKLUZIVNO CECA PREKINULA ZAVET ĆUTANJA POSLE 18 GODINA Istina o Arkanu i Đinđiću!

ŠOKANTNO! ĐINĐIĆA HTELI DA UBIJU IZ ČOVIĆEVE VILE Istina otkrivena posle 13 godina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track