DANIJE SERVER: EU da se povuče iz dijaloga Beograda I Prištine
Foto: Dragana Udovičić

Za njega je Kosovo suverena država

DANIJE SERVER: EU da se povuče iz dijaloga Beograda I Prištine

Politika -

VAŠINGTON - Evropska unija bi trebalo da se povuče iz pregovora između Beograda i Prištine, kao što su to učinile i SAD, izjavio je Danijel Server, profesor Univerziteta Džon Hopkins.

“Kosovo je suverena država, Srbija je suverena država. U normalnim okolnostima, suverene države odluče kako će komunicirati na bilateralnoj osnovi", rekao je Server za Radio Slobodna Evropa.Svakako će biti prilika koje će iziskivati pomoć SAD i Evrope, ali normalni odnosi između suverenih drzava zahtevaju skoro stalni dijalog o bitnim pitanjima, istakao je Server.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Kada je reč o graničnom sporu sa Crnom Gorom, Server smatra da on nema preveliki značaj i da to uviđaju i ozbiljni opozicioni političari i da se čitav ovaj slučaj pre svega tiče unutrašnje politike na Kosovu, a ne njegovih odnosa sa Crnom Gorom.

“Po mom mišljenju, pametni političari bi priznali ovu granicu. Besmisleno je da brinu oko toga. Pogrešna je procena da će se neko u Vašingtonu zabrinuti oko ovog pitanja", izjavio je Server.

Prema njegovim rečima, Crna Gora će postati član NATO i nije pametno da se Kosovo, koje takodje želi da bude primljeno u ovu organizaciju, suprotstavlja članu NATO, jer će Crna Gora imati pravo veta na prijem Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja