DANIJEL SERVER: Srbija se kreće u dobrom pravcu za 10 godina članica EU
Foto: YT

Predavanje u Centru za studije SAD Fakulteta političkih nauka

DANIJEL SERVER: Srbija se kreće u dobrom pravcu za 10 godina članica EU

Politika -

BEOGRAD - Profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server izjavio je danas da se Srbija kreće u pravom smeru, ocenivši da će vrata EU biti otvorena kada Srbija bude spremna da uđe u nju.

On očekuje da Srbija za deset godina bude zemlja prosperitetne, uspostavljene demokratije, spremna za članstvo u EU, ako ne već i članica EU.

Server je na predavanju u Centru za studije SAD Fakulteta političkih nauka ocenio da su pristupni pregovori sa EU potrebni kako bi Srbija ''izlečila neke bolesti od kojih boluje'', objašnjavajući da, između ostalog, nema ulaska u EU bez temeljne reforme pravosudnog sistema.

''Takođe, mislim da će Srbija preduzeti finalne važne korake u normalizaciji odnosa s Kosovom i pod tim podrazumevam priznanje i razmenu diplomatskih predstavnika'', rekao je Server.

Navodeći da su regionalna pitanja, takođe, važna on je ocenio da Srbija mora da izvrši demarkaciju svoje "granice" sa Kosovom i uspostavi fleksibilan režim za ljude koji žele da je pređu. Smatra i da bi to bilo u funkciji poboljšanja odnosa Beograda i Prištine.

On je naveo i da je Srbija dobrodošla u NATO, ali da ne zna da li će naša zemlja ikad želeti da se priključi. Poručio je da niko ne pokušava da ''proda NATO Srbiji'': ''Članstvo je privilegija. Nije lako postići to članstvo, ništa lakše od članstva u EU'', rekao je Server, dodajući da, ipak, Srbija treba da izabere. Primetio je da nije baš uveren da će narod u Srbiji podržati takvo članstvo, što je delimično, kako je rekao, posledica postratnog perioda i velikog otpora zbog bombardovanja.

Odnos Bosne i Srbije smatra komplikovanim odnosom, a ističe da se odnos bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika RS Milorada Dodika prilično razlikuje od odnosa koji Dodik ima sada s premijerom Vučićem.

Naglašava, međutim, da je od vitalnog značaja da Beograd, Banjaluka i Sarajevo shvate i pronađu najlakši način da uklone prepreke između BiH i Srbije, a za to je najlakši način da se sve strane nađu u Evropskoj uniji. ''Tada će sve barijere pasti'', uveren je Server.

Ocenjuje takođe da u Srbiji postoji neka vrsta javnog pritiska na medije, što je, dodaje, postojalo i u prošlosti.

''Nadam se da će to nestati'', rekao je Server ocenivši da komercijalna nezavisnost medija dolazi samo uz prosperitet i ekonomski rast.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track