DB HTEO DA OTME OD TUĐMANA MILION EVRA: Krimosi upali u stan hrvatskih emigranata!
Foto: Profimedia

DOSIJE „PODZEMLJE"! Sprega službe i kriminala

DB HTEO DA OTME OD TUĐMANA MILION EVRA: Krimosi upali u stan hrvatskih emigranata!

Politika -

Akcija Srpska tajna služba početkom devedesetih, zajedno s ljudima iz kriminalnog miljea, planirala da u inostranstvu ukrade novac namenjen stranci Franje Tuđmana, ali im je plan propao

Državna bezbednost je devedesetih godina, zajedno s najpoznatijim ljudima iz kriminalnog miljea, odradila za Srbiju veliki broj prljavih poslova, ali je bilo i nekoliko velikih akcija u inostranstvu koje nisu uspeli da realizuju.

Jedna od njih bio je planirani upad u stanove hrvatskih emigranata radi krađe tri miliona dolara, od kojih je milion bio namenjen tek osnovanoj stranci Franje Tuđmana, ekskluzivno otkriva Kurir nakon uvida u dokumentaciju tajne službe.Opasni momciTo se, naime, jasno vidi iz razgovora operativaca DB s nekadašnjim beogradskim inspektorom Miroslavom Bižićem povodom sumnji da je blisko povezan s ljudima iz mafijaškog podzemlja. Tokom tog razgovora, koji je obavljen aprila 1990, Bižić detaljno opisuje najznačajnije akcije koje su „opaki momci“, u saradnji s državnom tajnom službom, odradili u inostranstvu, zatim objašnjava svoju ulogu u tome, ali navodi i šta od planiranog nisu uspeli da realizuju.Inače, kako se vidi, ključnu ulogu u ovim poslovima imao je tadašnji operativac DB Božidar Boža Spasić.- U planu je bila realizacija akcije u vezi s kojom je (Bižić) razgovarao s Božom. Naime, trebalo je iz stana nekog ustaše ukrasti tri miliona dolara, koji su namenjeni novoosnovanim strankama u SR Hrvatskoj. Poznato mu je da je milion dolara trebalo da pripadne Tuđmanovoj stranci, a ostala dva miliona dvema drugim strankama - navode u svom izveštaju operativci koji su razgovarali s Bižićem.Odustalo se od planaOn im je zatim objasnio da je taj plan propao zato što nisu našli osobu koja bi to mogla da obavi za državu.- O ovoj akciji je razgovarao (Bižić) s Darkom Ašaninom o mogućem izvršiocu. S obzirom na to da nisu našli pogodnu ličnost, od realizacije ove akcije se navodno odustalo - piše u dokumentu koji danas objavljujemo.

Obrt Spasić odbacuje tvrdnje iz dokumenata Državne bezbednosti NISMO ZNALI ZA MILIONE DOLARA, HTELI SMO DA TUĐMANU ZAPALIMO AUTOBožidar Spasić, bivši operativac DB, kaže za Kurir da mu nije poznato da je služba 1990. planirala da od hrvatskog emigranta ukrade tri miliona dolara.- Da sam znao da to postoji, zar mislite da bih propustio tu priliku? Tvrdite da se odustalo jer nismo imali ljudi, a ja vam kažem da smo imali takve lopove i obijače koji bi mogli da donesu celu zgradu. Pa mi smo opljačkali više od 30 stanova emigranata i doneli dokumentaciju - navodi Spasić i dodaje da je u vezi s Tuđmanom 1990. planirana samo jedna akcija:- U to vreme smo planirali samo paljenje nekih kola u Štutgartu, kod neke hale gde je Tuđman držao govor, ali se od toga odustalo, jer je pored njegovog automobila bio parkiran auto Ivice Račana iz partije.

ČINJENICEO Tuđmanovom HDZ* Formiran 1989. kao konzervativna desničarska stranka* Prvi predsednik Franjo Tuđman, a danas Andrej Plenković* Stranka došla na vlast nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1991.* Devedesetih često koristila govor mržnje, vodila antisrpsku politiku* Iz članstva izbacila dvoje bivših predsednika partije - Sanadera i Kosor

KAKO JE MAFIJA POČELA DA RADI ZA DRŽAVU: Dosije Podzemlje, EKSKLUZIVNI SERIJAL!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track