DEBAKL: DS u Vojvodini najgori u poslednjih 10 godina
Foto: Dado Đilas

Naprednjaci deklasirali demokrate

DEBAKL: DS u Vojvodini najgori u poslednjih 10 godina

Politika -

Lale su na pokrajinskim izborima kaznile DS, koji je prvi put dobio jednocifren procenat glasova, čime je praktično izgubio mogućnost da bude u vlasti, dok je SNS osvojio natpolovičnu većinu

BEOGRAD - Demokratska stranka doživela je debakl na pokrajinskim izborima u Vojvodini!

Rezultati PIK pokazuju da je SNS (52,5%) bukvalno oduvao demokrate (7,5%) i da su građani severne srpske pokrajine svoje poverenje dali naprednjacima. U podeli kolača učestvovaće još i SPS, SRS, LSV i SVM, koji su prešli cenzus.PIK je saopštio prve preliminarne rezultate izbora u AP Vojvodini na uzorku od 59,61 odsto biračkog tela, sa 1.064 biračka mesta. Obrađen je mali broj glasova i mogu se očekivati promene u konačnim rezultatima.Prepolovio rezultatKoalicija oko SNS će imati 65 od 120 poslanika, koalicija oko SPS 12, a SVM 11 mandata - izjavila je sinoć predstavnica Pokrajinske izborne komisije (PIK) Jelena Zlojutro i dodala da je koalicija oko DS osvojila 10 mandata, koliko i SRS, dok LSV ima sedam, koalicija Mađarskog pokreta i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara četiri, a Zelena stranka jedan mandat.Svi ostali su ispod cenzusa, a među njima i lista pokreta Dosta je bilo (4,02 odsto) i koalicija Dveri-DSS (2,85).Ona je precizirala da još nisu obrađeni podaci iz Južnobanatskog okruga, iz polovine Sremskog okruga, kao ni podaci iz Novog Sada i opštine Bačka Palanka, i najavila da će svi podaci biti verovatno obrađeni danas. PIK nije dobio nijedan zvaničan prigovor na regularnost izbora, a rok za žalbe istekao je sinoć.DS je deklasiran u Vojvodini i, posle više od deset godina, prvi put se desilo da je na pokrajinskim izborima osvojio jednocifren procenat glasova i praktično izgubio svaku mogućnost da učestvuje u vlasti.

Član Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor nije želeo da komentariše preliminarne rezultate PIK jer još uvek nisu obrađeni svi glasovi.- To nisu konačni rezultati, mi smo sigurno osvojili više glasova od toga. Mislim da je obrađenost negde oko trideset odsto, tako da je prerano za neke komentare. Sigurno ulazimo u pokrajinski parlament. Očekujem šest ili sedam mandata najmanje, ali videćemo u toku današnjeg dana ili sutra koja je konačna brojka - rekao je Pastor.Čista situacijaPolitički analitičar Dragomir Anđelković kaže da zasad dve stranke sigurno ulaze u vlast - SNS i SVM.- Sasvim je sigurno da će vlast formirati Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara, a možda uzmu još neku političku partiju čisto da bi imali veću parlamentarnu većinu. To bi, recimo, mogla da bude jedna od stranaka koja je planirana za ulazak u republičku vlast - napominje Anđelković.

Dušan BajatovićSPREMNI SMO DA BUDEMO I VLAST I OPOZICIJADušan Bajatović, kandidat za premijera u ime SPS, kaže da se pokrajinski glasovi nikad sporije nisu brojali.- Moraćemo da sačekamo konačnu obradu svih podataka po PIK zato što je veoma važno koje su sve liste prošle. Od toga će zavisiti konačan raspored poslaničkih mesta. Što se tiče SPS, mi smo očekivali znatno bolji rezultat. Očekivali smo negde oko 150.000 glasova, ali ih nemamo. Kako stvari stoje, ipak smo druga stranka u Vojvodini - rekao je Bajatović i dodao je SPS spreman da bude i vlast i opozicija.

Aleksandar VučićPREDLOŽIĆU PASTORA ZA PREDSEDNIKA SKUPŠTINE VOJVODINELider SNS juče je posle sednica Predsedništva stranke rekao da će predložiti lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora za predsednika Skupštine Vojvodine. Na pitanje da li će sarađivati s još nekim strankama, premijer je naglasio da je to vrlo verovatno.- Posle izborne skupštine SNS, koja će biti održana 28. maja, biće poznato ko će biti premijer vojvođanske vlade - naglasio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja