DEJVID MEKALISTER: Moguća nova poglavlja, vlada Srbije da nastavi istim putem
Foto: Dragana Udovičić

Pohvala

DEJVID MEKALISTER: Moguća nova poglavlja, vlada Srbije da nastavi istim putem

Politika -

BEOGRAD - Poslanik u Evropskom parlamentu i stalni izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas da je moguće da Srbija otvori nova pregovaračka poglavlja sa EU do kraja godine i pohvalio način na koji je naša zemlja reagovala na provokacije iz regiona i izbegličku krizu.

Srbija je očigledno na putu ka Evropskoj uniji i sada je najvažnija primena neophodnih reformi i otvaranje novih poglavlja, poručio je Mekalister za B92.

Povodom tenzija u regionu tokom predizborne kampanje u Hrvatskoj i uoči referenduma u Republici Srpskoj, Mekalister je naglasio da je stabilnost regiona od ključne važnosti.

"Regionalna stabilnost, pomirenje i politika dobrih prijateljskih i dobrosusedskih odnosa ključni su za Zapadni Balkan. Svi imamo veliki interes da se ta politika nastavi", rekao je Mekalister.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Srbija se, kako je istakao, uzdržala od odgovaranja na sve provokacije koje su dolazile iz drugih zemalja.Mekalister je izrazio uverenje da će nova hrvatska vlada na čelu sa (Andrejom) Plenkovićem doprineti boljim odnosima.

"Znam da zemlje Zapadnog Balkana imaju različite stavove i razumem da imaju i drugačije interese. Mislim da je posteno otvoreno govoriti o tim različitostima, ali da to uvek bude u atmoseferi pomirenja i dobrosusedskih odnosa", poručio je Mekalister.

Posle poglavlja 23. i 24, Srbija bi do kraja godine mogla da otvori i poglavlje 5 koje se odnosi na javne nabavke, rekao je Mekalister.

"Poglavlje 5 je tehnički spremno za otvaranje. To je veoma važno poglavlje i želeo bih da bude otvoreno do kraja slovačkog predsedavanja. Ima jos poglavlja, koja bi mogla da budu otvorena, kao sto su poglavlja 20 ili 25 i 26, koja se odnose na obrazovanje, ali to zavisi od spremnosti na tehnickom nivou s jedne i politčke volje s druge strane", rekao je Mekalister.

Foto: FoNet/Nenad Orević
Foto: FoNet/Nenad Orević

Prema njegovim rečima, jasno je da naredna poglavlja mogu da budu otvorena tek kada se konstatuje napredak u onima koja to već jesu.

"Srpska vlada naporno radi na ispunjavanju svih zahteva i zelim da je ohrabrim da nastavi u tom pravcu", rekao je Mekalister istakavši da postati član EU podrazumeva težak rad i zahteva brojne reforme.

Govoreći o migrantskoj krizi, on je ocenio da je sastanak u Bratislavi pokazao da EU želi da se koncentriše na tačke o kojima članice imaju zajednički stav.

"Svi smo saglasni da broj ilegalnih migranata koji ulazi u EU mora da se smanji, da moramo da bolje zaštitimo spoljne granice, nego što smo to do sada radili", rekao je Mekalister.

On smatra da je dogovor između EU i Turske od ključnog značaja za smanjivanje broja migranata na balkanskoj ruti.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

"Imamo odgovornost prema zemljama na Zapadnom Balkanu, koje nisu članice EU, a nalaze između dve članice kao što je Srbija. Mislim da se Srbija u migrantskoj krizi ponela veoma razumno i uravnoteženo, i dobila je priznanje međunarodne zajednice", ocenio je Mekalister.

On je podsetio da je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da ga ne interesuje da "podiže zidove i granice", ali ida od Unije očekuje jasan odgovor kako da se Srbija nosi sa migrantima koji i dalje ulaze u zemlju.

"Za rešavanje migrantske krize u ovom trenutku važno je pružiti podršku Bugarskoj kako bi bolje zaštitila svoju granicu sa Turskom, ali i da članice EU svoje probleme ne prebace na Srbiju", zaključio je Mekalister.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja