DEJVID MEKALISTER ZA KURIR: Srbija može da pomiri Rusiju i EU!
Foto: Dragana Udovičić

Otvoreno

DEJVID MEKALISTER ZA KURIR: Srbija može da pomiri Rusiju i EU!

Politika -

Vaša zemlja je igrala i može igrati konstruktivnu ulogu u stvaranju diplomatskih veza. Stabilnost u Evropi i komšiluku možemo da postignemo ako blisko sarađujemo s Rusijom

Intervju Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamentaIzvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže u intervjuu za Kurir da naša zemlja može biti ključna spona u stvaranju diplomatskih odnosa između Evrope i Rusije, ali i da EU neće tolerisati određeno ponašanje Rusije, kao što je to bio slučaj s protivpravnim pripajanjem Krima.- Proces pregovaranja je takav da Srbija svoju politiku mora da postavi na svim poljima u skladu sa EU. To uključuje zajedničku spoljnu i odbrambenu politiku i poglavlje 31. Ovo je tek početak procesa pregovaranja. Srbija i EU imaju mnogo toga zajedničkog u spoljnoj politici.A povodom kojih pitanja se razilaze?- Ne slažemo se baš o svim temama, ali bih voleo da naglasim da se Srbija jasno izjasnila o tome da je bila veoma kritična o protivpravnom pripajanju Krima. Prihvatamo da se Srbija nije pridružila režimu sankcija. I ovo je polje gde Srbija i EU imaju drugačiji pristup. Siguran sam da ćemo potpuno, kao što i jeste deo pregovora, uskladiti spoljnu politiku.Da li je realno da EU uslovi Srbiju da ipak uvede sankcije Rusiji?- Niko u Evropi nije srećan što moramo da nametnemo sankcije Rusiji i ako Rusija ispuni dogovor iz Minska, onda ću ja među prvima biti srećan da vidim da su sankcije protiv te zemlje ukinute. Na Rusiji je da promeni svoju spoljnu politiku.Kako gledate na odnose između Srbije, Rusije i EU u ovom trenutku?- Srbija tradicionalno ima bliske ekonomske, političke, kulturne i društvene veze s Rusijom. Ovo jeste i može biti korisno u budućnosti.Kakva bi tu uloga Srbije mogla da bude?- Srbija je igrala i može igrati konstruktivnu ulogu u stvaranju diplomatskih veza između Evrope i Rusije. Na duže staze znam da stabilnost u Evropi i komšiluku možemo samo da postignemo ako blisko sarađujemo s Rusijom, tako da ovo nema nikakve veze sa antiruskim pristupom. Radi se o tome da su u protivpravnom pripajanju Krima evropske vrednosti prekršene.Kako to može da se razreši?- To zahteva diplomatski odgovor. Samo diplomatski odgovor je i moguć.

O mešanju EUPRIČAO SAM S VUČIĆEM O NOVOJ VLADIDa li će EU uticati na formiranje vlade u Srbiji?- Siguran sam da će Srbija imati novu vladu i novog premijera Aleksandra Vučića pre isteka tog roka. Na vladi i parlamentu Srbije je da to završe. Ovo nije nešto gde bih voleo da se mešam, ali razgovarao sam s premijerom Vučićem o tom pitanju preksinoć. Mislim da će Srbija imati novu vladu ovog leta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track