RADNA POSETA KIJEVU: Delegacija Skupštine Srbije na međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji
Foto: Promo

Predstavljen dosadašnji rad srpskog parlamenta

RADNA POSETA KIJEVU: Delegacija Skupštine Srbije na međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji

Politika -

BEOGRAD - Članovi delegacije Skupštine Srbije koju su činili potpredsednici Skupštine Veroljub Arsić i Gordana Čomić, kao i generalni sekretar Skupštine Svetislava Bulajić učestvovali su od 18. do 20. maja na godišnjoj međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji u Kijevu.

Tema skupa bila je "Izgradnja poverenja građana kroz otvorenost i angažovanje".

Kroz tri panela delegacija Narodne skupštine predstavila je dosadašnje rezultate i planove za budući rad na otvorenosti parlamenta.

Arsić je predstavio važan softverski alat koji je Narodna skupština razvila uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju - Portal za nadzor nad javnim finansijama koji je Narodna skupština, odnosno Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava uveo na osnovu Memoranduma o saradnji sa Ministarstvom finansija, a koji je usmeren na stvaranje uslova za veće uključivanje građana u zakonodavni proces i uspostavljanje dvosmerne komunikacije narodnih poslanika sa građanima i civilnim društvom u cilju praćenja i kontrole trošenja javnih sredstava.

Čomićeva je predstavila dobru praksu i rezultate koje su u svom dosadašnjem radu ostvarile neformalne parlamentarne mreže obrazovane u Narodnoj skupštini: Ženska parlamentarna mreža i Zelena poslanička grupa.

Svetislava Bulajić, predstavila je dosadašnji rad Narodne skupštine kroz niz aktivnosti (prenos sednica Narodne skupštine i njenih radnih tela uživo, sednice van sedišta i ostale primere dobre prakse po kojima je Srbija preuzela primat u regionu), kao i poseban pristup uključivanju građana i predstavnika civilnog sektora u rad skupštine kroz učešće na javnim slušanjima u organizaciji odbora Narodne skupštine i mogućnost da putem internet stranice Narodne skupštine postavljaju pitanja, daju predloge za teme javnih slušanja i prate prenos javnih slušanja.

(S. Đurić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track