DELIĆ: Amerika prepoznala Srbiju kao saučesnika u miru
Foto: Marina Lopičić

Reakcija

DELIĆ: Amerika prepoznala Srbiju kao saučesnika u miru

Politika -

Neodgovaranje Srbije na različite provokacije u prethodne dve godine potvrdilo je njenu volju da održi mir u regionu i to su prepoznale i Sjedinjene Američke Države, rekla je Gordana Delić iz Balkanskog fonda za demokratiju.

Delić kaže da je Srbija od oktobra 2000. mnogo uradila na pomirenju i poboljšanju susedskih odnosa u regionu, a da je u prethodne dve godine, upravo neodgovaranjem na razno-razne provokacije, kojih je bilo više nego dovoljno, potvrdilo njenu volju da bude "saučesnik u miru".

Srbija danas mnogo bolje stoji na međunarodnoj sceni, i to se vidi u odnosima Evropske unije, Nemačke, ali i SAD prema njoj, rekla je Delić komentarišući posetu američkog potpredsednika Džozefa Bajdena.

Podsetila je da je reč o poseti Balkanu i da je cilj te posete bio da se potvrdi da je stabilnost tog regiona jako važna sa spoljnu politiku SAD, a naročito jer je to vezano i za stabilnost Evrope i EU.

Njegove različite poruke Beogradu i Prištini tumači kao konstataciju da se neke stvari nisu promenile, odnosno da se nisu ni desile, iako su obećane.

"Njegova poruka je bila vrlo jasna - nama ( Sjedinjenim Državama) je u prvom redu važna stabilnost regiona. On nije tamo ( u Prištini) rekao da je samo bitna ZSO, takođe je rekao da je važan dijalog između Beograda i Prištine i implementacija Briselskog sporazuma", rekla je Delić i istakla da to što je javno kritikovao samo Prištinu ne znači preferiranje bilo koje strane.

Pretpostavlja da su se i u Beogradu tokom tet-a-tet sastanka na stolu našle i neke manje prijatne teme, kao što je pitanje ekstremizma i regrutovanja mladih od strane ekstremista sa Bliskog istoka, te da se detaljnije razgovaralo o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine.

Bajdenovu izjavu saučešća žrtvama NATO bombardovanja, Delić kaže da nije razumela onako kako je to preneto u pojedinim medijima - kao izvinjenje.

Navela je da je to doživela kao saučešće jednog čoveka bez obzira na to što je on predstavnik SAD.

Na pitanje da precizira da li misli da je Bajden tu izjavu dao samo u lično ime, iako ju je dao na zvaničnoj konferenciji za medije, kao potpredsednik SAD, ili je treba shvatiti kao promenu odnosa Vašingtona prema Srbiji, ona je rekla da ti odnosi postaju sve bolji, ali da je saučešće, po njenom mišljenju, bio "jedan ljudski humani gest".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track