DEMOKRATE U PANICI: Đilas bankrot, mogao bi da im proda stanove
Foto: Marina Lopičić

Kompanija bivšeg lidera DS u gubicima

DEMOKRATE U PANICI: Đilas bankrot, mogao bi da im proda stanove

Politika -

Funkcioneri DS mogli bi ostati bez nekretnina založenih za stranački kredit jer su praktično u vlasništvu „Multikom grupe“, koja je preuzela vraćanje zajma, a sad posluje u gubicima

„Multikom grupa“, kompanija u suvlasništvu bivšeg gradonačelnika Beograda i predsednika DS Dragana Đilasa, nalazi se pred krahom, što je izazvalo paniku među pojedinim bivšim i sadašnjim funkcionerima DS!

Oni bi, ako „Multikom“ propadne, mogli ostati bez stanova koje su stavili kao zalog za kredit DS podignut u Razvojnoj banci Vojvodine (RBV), a čiju oplatu je na sebe preuzela Đilasova firma.Podsetimo, uprkos lošem poslovanju u 2015, „Multikom grupa“ je u oktobru te godine od Razvojne banke Vojvodine (RBV) otkupila dugove DS u iznosu od oko 50 miliona dinara.

Opsadno stanjeNa taj način firma je praktično postala vlasnik nekretnina koje su tadašnje istaknute demokrate Oliver Dulić, Dušan Elezović, Aleksandar Senić i Aleksandar Šapić svojevremeno stavili pod hipoteku kako bi stranka mogla da od RBV podigne kredit i finansira kampanju 2012.Sve ovo ne bi bilo problem za funkcionere DS da „Multikom grupa“ 2015. godinu nije završila s minusom od 29,2 miliona dinara, iako je godinu dana ranije imala profit od 2,1 milijardu dinara. Izvor Kurira kaže da su sada svi oni u panici da se ne nađu bez krova nad glavom.- Demokrate su, blago rečeno, u opsadnom stanju, svakakvi scenariji im se motaju po glavi jer strahuju da će ostati bez stanova. Čim se pronela vest da je Đilasova firma u škripcu i da više neće moći da otplaćuje kredit, počeli su da zivkaju jedni druge i smišljaju odstupnice, šta i kako da rade, da se ne bi našli u nebranom grožđu - kaže naš izvor.

Đilas ćutiJavno, bivše demokrate juče nisu bile raspoložene da kažu da li strahuju da bi zbog dugovanja u koja je Đilasova firma upala moglo da se desi da ostanu bez stanova.- Đilas nam je svima obećao da se to neće desiti - poručio je za naš list Aleksandar Senić, odskora član SNS.

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić nije bio ništa rečitiji, a nije hteo da otkrije ni da li se pokajao što je stan stavio „na kocku“.- Nisam tada govorio o tome, pa neću ni sad - bilo je sve što je rekao.Dulić i Đilas nisu odgovarali na SMS, dok je Elezović kratko poručio da „ne daje izjave za Kurir“.Najgori poslovni rezultatMinus od 29,2 miliona dinara je najgori poslovni rezultat „Multikoma“, koji je od osnivanja 2004. sve vreme poslovao s dobitkom. Đilas u „Multikom grupi“ ima 25 odsto vlasničkog udela, koliko i njegova bivša supruga Milica Delević.Ekonomski stručnjak Mahmud Bušatlija kaže za Kurir da je vrlo neobično da firma koja je jedne godine imala čistu zaradu više od 17 miliona evra naredne godine ne može da pokrije ni osnovne obaveze.- Međutim, na tržištima kao što je srpsko sve je moguće. Kod nas neke firme zbog tajkunizacije neverovatno brzo rastu, ali i brzo propadaju. Kod nas i rast i propadanje firme mogu biti neosnovani. U svakom slučaju, vrlo je neuobičajeno da firma koja je ostvarivala toliko dobre rezultate propadne praktično preko noći i da nije u stanju ni osnovne obaveze da ostvari - zaključuje Bušatlija.

Ðilas već prodao deo firmeBUGARIN KUPIO „DAJREKT MEDIJU“Dragan Đilas je 2013, u vreme kad je još bio gradonačelnik, izjavio da već dve godine bezuspešno pokušava da proda „Multikom“. Ipak, iste godine je bugarskom biznismenu Krasimiru Gergovu prodao „Dajrekt mediju“, članicu „Multikoma“, ali nije želeo da otkrije po kojoj ceni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track