DEVENPORT: Proširenje ostaje prioritet EU
Foto: Beta/Miloš Miškov

Poseban akcenat na zapadnom Balkanu

DEVENPORT: Proširenje ostaje prioritet EU

Politika -

Šef delegacije EU Majkl Devenport izjavio je da proširenje ostaje među prioritetima Evropske unije, ističući da je EU svega koji dan posle odluke o Bregzitu usvojila novu globalnu strategiju spoljne i bezbednosne politike gde je istaknut značaj proširenja, a posebno je pomenut zapadni Balkan.

Devenport je rekao i da premijer Srbije Aleksandar Vučić snažno podržava evropsku integraciju Srbije i da sa njim razgovara o svim aspektima odnosa Srbije i EU, pa i o medijskoj situaciji.

"Ali ne želim da kukam kada se o meni pišu laži u tabloidima", rekao je Devenport.

Upitan zašto je za građane vazno otvaranje poglavlja 23 i 24 Devenport kaže da plan za poglavlje 23 obuhvata mere za uspostavljanje nezavisnog, efikasnog pravosuđa, za bolje funkcionisanje nezavisnih regulatornih tela, za zastitu osnovnih prava građana i slobode medija.

"Još konkretnije, jedan od koraka se tiče starih sudskih predmeta, neretko se na okončanje postupka čeka i deset i vise godina, a sada imamo plan da se ovaj strašan problem zauvek resi i ne ponavlja", objašnjava šef delegacije EU.

Na pitanje kako doživljava to što premijer ima jasne proevropske izjave, a neki drugi clanovi vlade poput ministra Ivice Dacića i Aleksandra Vulina neretko relativizuju evropsku orjentaciju, Devenport kaže da premijer Vucić snažno podrzava evropsku integraciju Srbije, kao i da u parlamentu takođe postoji takva većina.

"Ministre koje ste pomenuli ne bih komentarisao, ali mislim da je vrlo važno iskustvo drugih zemalja koje su clanice EU, a to je da vlada mora da ima i da primenjuje strategiju komunikacije o evropskim integracijama i EU", rekao je on.

(Tanjug/NIN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track