DEVENPORT: U Srbiji 600 projekata EU, u fokusu nezavisnost i efikasnost sudstva
Foto: Tanjug-Dimitrije Goll

Međuparlamentarna konferencija

DEVENPORT: U Srbiji 600 projekata EU, u fokusu nezavisnost i efikasnost sudstva

Politika -

BEOGRAD - Borba protiv korupcije, sloboda medija, nezavisnost institucija i pravosuđa su oblasti koje su prioriteti u programu IPA programa u Srbiji, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Devenport je novinarima u pauzi Međuparlamentarne konferencije posvećenoj nadzoru nad IPA fondovima, rekao da će svi ovi programi biti nastavljeni naročito kada je reč o nezavisnosti i efikasnosti sudstva.

"To će biti u fokusu naše pažnje u idućem periodu", rekao je on.Devenport je naveo da će biti nastavljena i saradnja i sa Vladom Srbije kad je reč o pravosuđu, ali i sa civilnim društvom u sim ovim oblastima. Navodeći da je bitna uloga parlamenta, Devenport kaže da nije slučajno da se ta Međuparlamentarna konferencija na kojoj učestvuju parlamentarci iz Evropskog i parlamenata regiona organizovana u Skupštini, navodeći da parlamenti u svakoj zemlji imaju veoma bitnu kontrolnu ulogu. Devenport je najavio i intenziviranje kontakata i veza sa skupštinskim odborom za EU integracije.

600 EU projekata

Delegacija Evropske unije u Srbiji trenutno sprovodi oko 600 projekata, izjavio je šef Delegacije Majkl Devenport, navodeći da se sa Vladom Srbije radi na programiranju IPA 2 ciklusa koji treba da se sprovede narednih godina u različitim sektorima.

Na međuparlamentarnoj konferenciji "Nadzor nad IPA fondovima: Uspesi i izazovi", Devenport je istakao dobru saradnju sa Vladom Srbije u korišćenju tih fondova koji su važni za reformske procese, i istakao da postoji posvećenost u zemljama članicama EU za politiku proširenja.

On je rekao da je dobro što je konferencija organizovana u Beogradu, navodeći da je Srbija najveći primalac sredstava fondova EU u regionu, pa i u svetu, koja su konkretna, operativna i funkcionalna pomoć.Govoreći o pomoći koju je do sada Evropska unija dala za projekte u mnogim sektorima Devenport je rekao da će u IPA 2 ciklusu, koji treba da se sprovede u narednim godinama, veća pažnja biti posvećena energetici, zaštiti životne sredine, ali da će akcenat biti i na reformama, vladavini prava, razvoju lokalne zajednice i zapošljavanju mladih.

Kada je reč o izazovima u korišćenju IPA fondova Devenport je rekao da je važno izgraditi kapacitet institucija za korišćenje tih fondova, a potrebno je, kako je dodao, da akcioni planovi za strategije budu jasni, sa preciznim budžetom, kako bi se postavljeni ciljevi što pre dostigli.

On kaže da su konkretni primeri podrške Evropske unije pomoć Srbij u migrantskoj krizi, navodeći da su iz IPA fondova izgrađen veliki broj objekata za smeštaj migranata i raseljenih i pomoć srpskom inovativnom fondu za otvaranje novih kompanija i radnih mesta.Jedan od prioriteta jeste, kako kaže, i obrazovanje, a Evropska unija je pomogla infrasturkturne projekte na oko 27 fakulteta u Srbiji, kao i izgradnju rektorata u Novom Sadu pomoću IPA sredstava.Navodeći podršku pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Devenport je rekao da je EU uložila mnogo u reformu državne uprave u našoj zemlji i na izgradnju institucionalnih kapaciteta.Prema njegovim rečima učinjen je napredak u oblasti zaštite životne sredine izgradnjom pogona za preradu otpadnih voda u Subotici i radovima u TE Nikola Tesla, a u Valjevu radovima na izgradnji sistema za vodosnabdevanje.

"EU je uvek tu da pomogne u kriznim situacijama", rekao je Devenport, navodeći pomoć u saniranju posledica poplava u Bosni i Hercegovini i Srbiji sredstvima iz IPA fondova, uključujući i sredstava iz fonda solidarnosti.Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić rekao je da je osnovni spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU, te da je otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU važna poruka za građane.Arsić kaže da je Srbija dobila potvrdu da će politika proširenja biti nastavljena, navodeći da je važno da unapređujemo državnu administraciju kako bismo bili spremni za korišćenje IPA fondova, kao i za članstvo u EU.

Potrebno je, kaže Arsić, i podsticanje projekata regionalne saradnje, a Srbija je spremna da sarađuje sa susedima kako bi se zajednički radilo na reformskim procesima.Zamenica direktora Kancelarije za evropske integracije, koja je koordinator za fondove EU, Ana Ilić, rekla je da Srbija za budžetski period od 2014. do 2020. ima na raspolaganju nešto više od 1,5 milijarde evra iz IPA fondova, te da je za procenat do sada ugovorenih i iskorišćenih sredstava iz IPA fondova veći od 90 odsto.

Kako je navela, izazovi u korišćenju sredstava iz IPA fondova bili su nedovoljna spremnost projekata i kapaciteta, posebno u oblasti infrastrukture, što je dovelo do kašnjenja u realizaciji projekata.Ilić kaže i da će sredstava iz IPA fondova biti lakše usmeravana u procesu otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU, jer će postojati jasna agenda i rokovi za završetak određenih projekata.Na međuparlamentarnoj konferenciji "Nadzor nad IPA fondovima: Uspesi i izazovi" učestvuju članovi parlamenata zemalja u procesu proširenja i Evropskog parlamenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track