Prikaži najnovije vesti
Sedište EU u Briselu, Foto AP
Finalizacija dogovora iz 2015.

DIJALOG U BRISELU: Postignut dogovor u vezi sa pravosuđem

Politika 4

BRISEL - Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas dogovor oko finalnih koraka u cilju primene dogovora o pravosuđu, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U saopštenju se navodi se da su se Edita Tahiri i Marko Đurić, kao glavni pregovarači u okviru dijaloga kome posreduje EU, dogovorili o finalizaciji primene sporazuma o pravosuđu, koji je postignut 9. februara 2015. godine.

"Evropska služba za spoljne poslove će 9. decembra dobiti potvrde od obe strane da su ispunile uslove u cilju integracije sudija, tužilaca i osoblja suda u okvire kosovskog pravosudnog sistema. Njihova integracija će biti u punoj primeni od 10. januara 2017. godine", stoji u saopštenju EEAS.

Foto: Aleksandar Jovanović Foto: Aleksandar Jovanović
EU je pohvalila obe strane zbog ovog dostignuća i pozvala ih da ubrzaju napredak u primeni svih preostalih dogovora, pogotovo dogovora o Zajednici srpskih opština i energetici.

Đurić: Obezbeđena adekvatna pravna zaštita za Srbe

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su delegacije Beograda i Prištine večeras u Briselu, uz posredovanje EU, postigle dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu iz 2015. godine, čime je obezbeđena adekvatna pravna zaštita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini.

"Nakon višemesečnih diplomatskih napora, naša delegacija je ovim dogovorom uspela da osigura priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Republike Srbije donetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji, čime je obezbeđena adekvatna pravna zaštita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini", izjavio je Đurić Tanjugu.
Đurić dodaje da je današnji dogovor garantovan kako od privremenih institucija samouprave u Prištini, tako i od strane EU.

Foto: FoNet Foto: FoNet
On naglašava da je u pitanju značajan dogovor, imajući u vidu pravnu nesigurnost kojoj su Srbi u prethodnom periodu bili izloženi od strane prištinskih privremenih institucija, ali i dosadašnje osporavanje rada srpskih institucija na KiM.

"Dogovoren je i način funkcionisanja i uređenja svih pravosudnih institucija u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Strane su dogovorile kako će biti rešen proces integracije sudija, tužilaca i administrativnog osoblja, a kao datum integracije dogovoren je 10. januar 2017. godine", objasnio je Đurić u izjavi Tanjugu.
Očekuje se da obe strane sada preduzmu niz koraka kojima bi se omogućilo da se integracija u oblasti pravosuđa dogodi do dogovorenog termina.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir